Zelf een Tuinbar of Buitenbar maken? DIY met ons 6-stappenplan!

Als eigenaar van Bamboe België en expert in bamboematerialen, ben ik er trots op dat ik de geheimen van bamboeconstructies met u kan delen. Vandaag richten we ons op een bijzonder verleidelijk project – het bouwen van een zelfgemaakte tuinbar uit bamboe. Een bamboe buitenbar is niet alleen een geweldige aanvulling op uw tuin, maar brengt ook tal van voordelen met zich mee.

Waarom Bamboe om uw bar te bouwen?

Bamboe is een wondermateriaal, dat dankzij zijn duurzaamheid en natuurlijke charme een uitstekende keuze is voor uw tuinbar. Het is een van de snelst groeiende planten op aarde, waardoor het een zeer duurzaam en milieuvriendelijk alternatief is voor traditioneel hout. Het is ook bestand tegen ongedierte en heeft een hoge treksterkte, wat het een betrouwbaar bouwmateriaal maakt. Daarnaast zorgt de natuurlijke uitstraling van bamboe voor een unieke, exotische flair in uw tuin.

Stappenplan voor het bouwen van uw Bamboe Tuinbar

Voordat we beginnen, is hier een overzicht van de benodigde materialen:

  1. Bamboestokken (variërende diktes, afhankelijk van uw ontwerp)
  2. Rietmatten of strodak voor dakbedekking
  3. Sterke touw of kabelbinders
  4. Schroeven
  5. Bamboe interieurplaten voor het barblad
  6. Zaag
  7. Schroevendraaier

Stap 1: Plan het ontwerp voor uw buitenbar

Het ontwerpen van uw buitenbar is een essentiële stap en bepaalt het uiteindelijke uiterlijk en de functionaliteit van uw project. Hier zijn enkele aspecten waarover u moet nadenken bij het plannen van uw ontwerp:

Afmetingen

De standaard hoogte voor een bar varieert tussen de 1 en 1,1 meter. Voor de breedte en diepte van de bar, houd rekening met de ruimte die u ter beschikking heeft en het aantal mensen dat u wilt bedienen. Een diepte van ongeveer 60 cm is meestal voldoende voor het serveren van drankjes, terwijl u misschien wat extra ruimte nodig heeft als u van plan bent om ook eten te serveren.

Ontwerp en Stijl

De esthetiek van uw bar is een persoonlijke keuze. U kunt kiezen voor een eenvoudige rechthoekige structuur, of iets meer complex zoals een T-vormige of L-vormige bar. Wat betreft de stijl, de natuurlijke uitstraling van bamboe past perfect bij een tropische, tiki-stijl bar, maar het kan ook aangepast worden aan een modernere of rustiekere stijl.

Functionaliteit

Bedenk welke functionaliteiten u wilt opnemen in uw buitenbar. Heeft u een plek nodig om drankjes koel te houden? Dan zou u een ruimte voor een mini-koelkast of een ingebouwde ijsemmer kunnen overwegen. Wilt u glazen en andere barbenodigdheden opbergen? Denk dan aan rekken of kasten. Houd bij het plannen van deze functionaliteiten rekening met de beschikbaarheid van elektriciteit en water.

Dak

Een dak is niet alleen decoratief, maar kan ook bescherming bieden tegen de zon of regen. Afhankelijk van het klimaat in uw omgeving, kan een volledig of gedeeltelijk dak nuttig zijn. Overweeg ook welk type dakbedekking u wilt gebruiken. In dit geval raden we rietmatten of strodaken aan, die perfect passen bij de bamboestructuur.

Verlichting

Denk na over verlichting voor uw buitenbar. Het kan de sfeer van uw bar verhogen en zorgt ervoor dat u ook in de avonduren kunt genieten. Zonne-energie LED-verlichting is een energie-efficiënte en milieuvriendelijke optie.

Teken uw ontwerp uit op papier, inclusief alle maten, voordat u begint met bouwen. Dit helpt u om een duidelijk overzicht te hebben van het project en zorgt ervoor dat u tijdens het bouwproces geen belangrijke details over het hoofd ziet.

Stap 2: Bereid uw materialen voor

Na het plannen en ontwerpen van uw tuinbar, is de volgende stap het voorbereiden van de materialen. Hier is wat meer gedetailleerde informatie over hoe u dit kunt doen:

Bamboestokken

Bij het kiezen van uw bamboestokken, overweeg stokken met verschillende diktes voor verschillende delen van uw constructie. Dikkere stokken (bijv. 5-7 cm diameter) zijn ideaal voor de hoofdstructuur van de bar en het dak, omdat ze meer stabiliteit bieden. Dunnere stokken (bijv. 2-3 cm diameter) kunnen gebruikt worden voor dwarsbalken en decoratieve elementen.

Meet en zaag uw bamboestokken op de juiste lengte volgens uw ontwerp. Gebruik een scherpe zaag om ervoor te zorgen dat de sneden schoon en nauwkeurig zijn. Het is belangrijk om de zaag onder een hoek van 45° te houden, zodat het water dat in de bamboe infiltreert, naar buiten kan lopen en niet in de stok blijft zitten, wat tot rot zou kunnen leiden.

Behandeling van bamboe

Na het snijden, is het belangrijk om de snijvlakken van de bamboestokken te behandelen om splijten te voorkomen. Dit kunt u doen door het aanbrengen van een laagje houtlijm of een andere geschikte afdichting op de snijvlakken.

Rietmatten of Strodak

Bepaal de grootte van de dakbedekking op basis van uw ontwerp. Als u rietmatten gebruikt, zorg er dan voor dat ze groot genoeg zijn om het volledige dak te bedekken. Bij een strodak moet u zorgen voor voldoende stro om het dak te bedekken en eventueel meerdere lagen aan te brengen voor een dikkere dekking.

Gereedschap en bevestigingsmateriaal

Zorg ervoor dat u alle benodigde gereedschappen en bevestigingsmateriaal bij de hand hebt. Dit omvat een zaag, schroevendraaier, sterke touw of kabelbinders en schroeven.

Het correct voorbereiden van uw materialen is cruciaal voor een soepel bouwproces en voor het garanderen van de duurzaamheid en kwaliteit van uw bamboe tuinbar.

Stap 3: Bouw eerst het frame van uw bar

Het bouwen van het frame is een cruciale stap in het bouwproces van uw bamboe tuinbar. Hier zijn enkele gedetailleerde instructies om u hierbij te helpen:

Plaats de verticale palen

Begin met het plaatsen van de verticale palen van uw bar. Dit zijn de belangrijkste steunen van de structuur, dus gebruik de dikste bamboestokken die u heeft. De palen moeten worden geplaatst waar u de hoeken van de bar wilt hebben. Als u werkt op een oppervlakte van gras of aarde, kunt u de palen direct in de grond plaatsen voor extra stabiliteit. Als dit niet mogelijk is, bevestig de palen dan aan een stevige basis zoals betonnen blokken.

Voeg horizontale balken toe

Nadat uw verticale palen zijn geplaatst en stevig zijn, is het tijd om de horizontale balken toe te voegen. Bevestig deze aan de bovenkant, het midden en de onderkant van uw verticale palen, afhankelijk van uw ontwerp. Deze zullen dienen als de basis voor het barblad, de voetsteun en eventuele rekken of kasten die u wilt toevoegen.

Bevestigingsmethoden

Er zijn verschillende manieren om uw bamboestokken aan elkaar te bevestigen. U kunt sterke touw of kabelbinders gebruiken om ze aan elkaar te binden. Dit geeft de bar een authentieke, rustieke uitstraling. Echter, voor extra stevigheid en duurzaamheid kunt u ook overwegen om roestvrije schroeven te gebruiken.

Zorg ervoor dat elke verbinding strak en stevig is. U wilt niet dat uw bar wiebelt of instabiel is. Neem de tijd om elk onderdeel correct te bevestigen voordat u verder gaat naar de volgende stap.

Dit frame zal de basis vormen voor de rest van uw bamboe tuinbar, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het stevig en correct gebouwd is.

Bamboebar bouwen - Bamboe België

Stap 4: Voeg het barblad toe met behulp van bamboe interieurplaten

Na het bouwen van het frame van uw bar is de volgende stap het toevoegen van het barblad. Voor deze taak maken we gebruik van bamboe interieurplaten, die bijzonder geschikt zijn voor dit doeleinde vanwege hun stabiliteit, duurzaamheid en esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Hier is een stap-voor-stap handleiding:

Kies uw bamboe interieurplaten

Bamboe interieurplaten zijn ideaal voor barbladen omdat ze een glad, aantrekkelijk oppervlak bieden dat bestand is tegen de slijtage van regelmatig gebruik. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en afwerkingen, dus kies degene die het beste bij uw ontwerp past.

Meet en zaag de platen

Meet de bovenkant van uw barframe en zaag de bamboe interieurplaten op de juiste maat. Zorg ervoor dat u rekening houdt met eventuele overhang die u wilt hebben. Gebruik een fijne zaag om te zorgen voor schone, precieze sneden.

Bevestig de bamboeplaten aan het frame

Leg de gezaagde bamboe interieurplaten op de bovenkant van uw barframe. Ze moeten gelijk liggen met of iets over de rand van het frame hangen. Gebruik roestvrije schroeven om de platen aan het frame te bevestigen, waarbij u ervoor zorgt dat de schroeven verzonken zijn zodat ze het oppervlak van het barblad niet verstoren.

Afwerking van het barblad

Hoewel bamboe van nature weerbestendig is, kunt u overwegen om een geschikte sealer aan te brengen om uw bamboe barblad extra bescherming te bieden tegen de elementen. Dit kan vooral handig zijn als uw bar aan veel zonlicht of vocht wordt blootgesteld.

Met een stevig en stijlvol bamboe barblad is uw buitenbar bijna klaar voor gebruik! Vergeet niet om tijdens het hele proces veilig te werken en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen.

Stap 5: Dakconstructie en bedekking

Het dak van uw tuinbar is niet alleen een functioneel element dat schaduw en bescherming tegen de elementen biedt, maar ook een kans om uw bar een aantrekkelijke, afgewerkte uitstraling te geven. Volg deze stappen om een bamboedak te bouwen en bedek het met rietmatten of stro.

Bouw het dakframe

Begin met het bouwen van een frame voor uw dak. Dit kan een eenvoudige rechthoekige structuur zijn die op de top van uw bar past, of het kan een meer ingewikkelde vorm hebben, zoals een puntdak, afhankelijk van uw voorkeur.

Gebruik uw dikkere bamboestokken om het frame te bouwen, waarbij u ervoor zorgt dat het groot genoeg is om over de bar te hangen voor voldoende schaduw en bescherming tegen de elementen.

Bevestig het dakframe

Zodra uw dakframe is gebouwd, moet het worden bevestigd aan de top van uw bar. Dit kan worden gedaan met behulp van sterke touwen of kabelbinders, of u kunt schroeven gebruiken voor een meer permanente bevestiging.

Voeg dwarsbalken toe

Om uw dakbedekking te ondersteunen, moet u dwarsbalken aan het dakframe toevoegen. Deze kunnen worden gemaakt van dunnere bamboestokken en moeten horizontaal over het frame worden geplaatst, met regelmatige intervallen.

Bevestig de dakbedekking

Met uw frame en dwarsbalken op hun plaats, bent u klaar om uw dakbedekking toe te voegen. Of u nu kiest voor rietmatten of een strodak, het proces is in principe hetzelfde.

Begin aan één kant van het dak en werk uw weg naar de andere kant, waarbij u ervoor zorgt dat elke nieuwe laag de rand van de vorige overlapt om een waterdichte afdichting te creëren. Bevestig de bedekking aan de dwarsbalken met touw of kabelbinders.

Met uw dak op zijn plaats, is uw bamboe tuinbar nu klaar om te genieten! Het biedt een comfortabele, aantrekkelijke plek om te ontspannen en te entertainen in uw buitenruimte.

Stap 6: Afwerking van uw buitenbar

Nu het belangrijkste deel van uw bamboe buitenbar klaar is, zijn er nog een paar laatste stappen die u kunt nemen om het helemaal af te maken en het er zo uitnodigend mogelijk uit te laten zien.

Polijsten en afdichten

Hoewel bamboe van nature bestand is tegen het weer, kan het helpen om het oppervlak te polijsten en te verzegelen om het langer te laten meegaan. Dit kan vooral nuttig zijn in klimaten met zware regenval of sterke zon. Gebruik een bamboe- of houtpolijstmiddel en volg de instructies op de verpakking. Overweeg om een waterafstotend afdichtmiddel aan te brengen om uw bamboe bar te beschermen tegen vocht en rot.

Voeg opslag en zitplaatsen toe

Afhankelijk van de grootte en het ontwerp van uw bar, wilt u misschien wat opbergruimte toevoegen. Dit kan in de vorm zijn van planken onder het barblad, of zelfs een paar kasten. Bamboe krukken of stoelen kunnen ook een geweldige aanvulling zijn op uw bar en zorgen voor comfortabele zitplaatsen voor uw gasten.

Verlichting

Overweeg om wat verlichting toe te voegen om uw bar te verlichten voor avondfeesten. Dit kunnen eenvoudige lantaarns zijn, of u kunt wat sfeerverlichting installeren, zoals LED-lichtslingers. Zorg er wel voor dat alle elektrische apparatuur veilig en volgens de instructies wordt geïnstalleerd.

Decoratie

Tot slot, voeg wat decoraties toe om uw bar echt een persoonlijk tintje te geven. Dit kan van alles zijn, van tropische planten tot nautische versieringen – kies iets dat past bij uw persoonlijke stijl en de sfeer die u wilt creëren.

Met deze laatste afwerkingen is uw bamboe buitenbar nu echt klaar! Het enige dat nog overblijft, is om uw vrienden uit te nodigen, een paar drankjes te serveren en te genieten van uw nieuwe favoriete plek in uw tuin.

Met deze eenvoudige stappen heeft u in een mum van tijd een prachtige en duurzame bamboe tuinbar. Het zal een prachtig middelpunt zijn voor uw tuinfeestjes en een gezellige plek om te ontspannen op warme zomeravonden. Proost op de kracht en schoonheid van bamboe!

Wilt u een bar, schutting, overkapping of grootschalig project met bamboe door ons laten plaatsen, neem dan eenvoudig en snel contact met ons op via bijhorend formulier.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen en vul dit formulier in. Of contacteer ons telefonisch via +32 (0)496 125 019. Of stuur even een mailtje naar info@bamboebelgie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meest populair: