Rieten Schutting maken met Rietmatten – DIY

Een rieten schutting met rietmatten is de perfecte keuze als u op zoek bent naar een natuurlijke en esthetisch aantrekkelijke oplossing voor uw tuinomheining. In dit blogbericht ontdekt u waarom een rieten schutting de ideale keuze is en hoe u stap voor stap een schutting met rietmatten kunt maken.

Waarom Kiezen voor een Rieten Schutting?

Het kiezen voor een rieten schutting biedt diverse voordelen die zowel praktisch als esthetisch van aard zijn. Hier zijn enkele redenen waarom een rieten schutting een uitstekende keuze kan zijn:

 1. Natuurlijke Schoonheid: Rieten schuttingen stralen een unieke, natuurlijke charme uit. Ze passen perfect in verschillende tuinstijlen, van klassiek tot modern, en voegen een warme, rustieke touch toe aan uw buitenruimte. Dit natuurlijke uiterlijk is moeilijk te evenaren met synthetische materialen.
 2. Milieuvriendelijk: Riet is een hernieuwbare, natuurlijke bron. Het gebruik van rietmatten voor schuttingen is een ecologisch verantwoorde keuze, omdat het een laag milieu-impact heeft vergeleken met de productie van houten of metalen hekwerken.
 3. Duurzaam en Stevig: Hoewel riet een natuurlijk materiaal is, staat het bekend om zijn duurzaamheid. Goed onderhouden rieten schuttingen kunnen vele jaren meegaan. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en bieden een stevige afscheiding.
 4. Eenvoudig te Installeren en Onderhouden: Een van de grote voordelen van rieten schuttingen is de relatieve eenvoud waarmee ze kunnen worden geïnstalleerd. Bovendien vragen ze weinig onderhoud, afgezien van incidentele reiniging en eventuele behandelingen om de levensduur te verlengen.
 5. Verbetert de Biodiversiteit: Rieten schuttingen kunnen bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Ze kunnen een habitat bieden voor kleine dieren en insecten en ondersteunen zo de ecologische gezondheid van uw tuin.
 6. Privacy en Bescherming: Rieten schuttingen bieden uitstekende privacy doordat ze het zicht van buitenaf beperken. Ze kunnen ook bescherming bieden tegen wind, wat vooral nuttig is in blootgestelde of winderige gebieden.
 7. Geluidsisolatie: Riet heeft natuurlijke geluidsisolerende eigenschappen, waardoor een rieten schutting kan helpen om het geluid van de straat of buren te dempen, wat zorgt voor een rustigere en vredigere tuinomgeving.
 8. Esthetische Flexibiliteit: Met rieten schuttingen kunt u spelen met verschillende ontwerpen en afwerkingen. U kunt kiezen voor een traditionele, rechte schutting of experimenteren met gebogen lijnen en verschillende hoogtes om een unieke look te creëren.

Kortom, een rieten schutting is niet alleen een esthetisch aantrekkelijke keuze, maar biedt ook praktische voordelen zoals duurzaamheid, onderhoudsgemak, en milieuvoordelen. Deze combinatie maakt het een uitstekende keuze voor een tuinafscheiding die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

Voordelen van Rietmatten voor uw Tuinschutting

Rietmatten bieden verschillende voordelen:

 • Esthetische Harmonie: Rietmatten integreren naadloos met de natuurlijke omgeving van uw tuin. Ze voegen een rustiek en landelijk karakter toe dat bijdraagt aan een serene en ontspannen sfeer. Dit natuurlijke uiterlijk is moeilijk te bereiken met andere materialen.
 • Flexibiliteit in Ontwerp: Rietmatten zijn veelzijdig in gebruik en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan verschillende hoogtes en breedtes. Dit maakt ze geschikt voor zowel grote als kleine tuinen, en ze kunnen zelfs worden gebruikt voor het creëren van unieke ontwerpen, zoals gebogen secties of gelaagde effecten.
 • Natuurlijke Koelte: Riet heeft isolerende eigenschappen die helpen bij het reguleren van de temperatuur. In de zomer kunnen rietmatten helpen om een koelere omgeving in de tuin te creëren, wat bijdraagt aan een aangenamere buitenbeleving.
 • Geluidsdemping: Rietmatten kunnen ook enige geluidsdemping bieden, waardoor ze ideaal zijn voor tuinen in stedelijke of drukkere gebieden. De natuurlijke structuur van het riet helpt om geluidsgolven te absorberen en te verminderen.
 • Onderhoudsvriendelijk: Hoewel riet een natuurlijk materiaal is, vereist het relatief weinig onderhoud. Het is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft alleen af en toe een reiniging nodig om zijn uiterlijk te behouden.
 • Ecologisch Verantwoord: Riet is een hernieuwbare bron, wat betekent dat het gebruik van rietmatten een milieuvriendelijke keuze is. De productie van rietmatten heeft een lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met veel andere schuttingmaterialen.
 • Kostenbesparend: In vergelijking met andere schuttingmaterialen zoals hout of metaal, zijn rietmatten vaak kosteneffectiever. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een betaalbare, maar toch aantrekkelijke oplossing.

Samengevat, rietmatten bieden niet alleen een esthetisch aantrekkelijke en natuurlijke uitstraling voor uw tuin, maar ze zijn ook flexibel, onderhoudsvriendelijk, en milieuvriendelijk. Deze combinatie van voordelen maakt rietmatten tot een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een praktische en aantrekkelijke tuinafscheiding.

Stappenplan voor het Maken van een Rieten Schutting met Rietmatten

STAP 1 – Zorg eerst voor het juiste materiaal

Het verzamelen van de juiste materialen is een essentiële eerste stap in het proces van het maken van een rieten schutting met rietmatten. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg over de benodigde materialen en waarom ze belangrijk zijn:

 1. Rietmatten: Het belangrijkste materiaal zijn de rietmatten zelf. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes. Kies voor hoge kwaliteit rietmatten die dicht en stevig geweven zijn, aangezien deze duurzamer zijn en beter privacy bieden. Het is ook belangrijk om de juiste maat rietmatten te kiezen die passen bij de hoogte en breedte van de schutting die u wilt maken.
 2. Ondersteuningspalen: Voor een stabiele rieten schutting zijn stevige ondersteuningspalen nodig. Deze kunnen van hout of metaal zijn. Houten palen geven een meer natuurlijke uitstraling, terwijl metalen palen vaak sterker en duurzamer zijn. Zorg ervoor dat de palen lang genoeg zijn om diep in de grond te worden geplaatst voor stabiliteit.
 3. Bevestigingsmaterialen: Om de rietmatten aan de ondersteuningspalen te bevestigen, heeft u tie-wraps, draad, of een nietpistool nodig. Tie-wraps zijn eenvoudig te gebruiken en ideaal voor tijdelijke installaties. Draad biedt een meer permanente oplossing en kan strakker worden aangebracht. Een nietpistool is handig voor het snel en efficiënt bevestigen van de matten, vooral als u met houten palen werkt.
 4. Meetgereedschap: Een meetlint of rolmaat is nodig om de juiste lengte en hoogte van de rietmatten en palen te bepalen. Dit zorgt ervoor dat uw schutting de gewenste afmetingen heeft en netjes geplaatst wordt.
 5. Schaar of Zaag: Afhankelijk van het type rietmat en de gebruikte palen heeft u een schaar of zaag nodig om de materialen op maat te snijden. Een scherpe tuinschaar kan voldoende zijn voor het knippen van de rietmatten, terwijl een zaag nodig kan zijn voor het op maat zagen van de houten of metalen palen.
 6. Optionele Behandelingsmaterialen: Afhankelijk van de gewenste levensduur en uitstraling kunt u ervoor kiezen om de rietmatten te behandelen met een beschermend middel tegen weersinvloeden, zoals een houtbeschermer of UV-bestendige lak.

Door de juiste materialen zorgvuldig te selecteren en voor te bereiden, legt u een solide basis voor de constructie van uw rieten schutting. Dit zorgt niet alleen voor een mooier eindresultaat, maar draagt ook bij aan de levensduur en stabiliteit van de schutting.

Omheining met rietmatten plaatsen - Bamboe België

STAP 2 – Doe de nodige voorbereidingen

Een grondige voorbereiding is cruciaal voor het succesvol installeren van een rieten schutting met rietmatten. Hier zijn de belangrijkste stappen en overwegingen voor de voorbereidingsfase:

 1. Locatiebepaling: Bepaal eerst waar de rieten schutting moet komen. Dit kan langs de rand van uw tuin zijn, rond een specifiek gebied voor privacy, of als decoratief element. Houd rekening met de zonrichting, windrichting, en het zicht vanuit uw huis en tuin.
 2. Meten en Aftekenen: Meet de lengte van het gebied waar de schutting komt. Gebruik een meetlint om nauwkeurig de afstand te bepalen. Markeer vervolgens de plaats waar de ondersteuningspalen moeten komen. De afstand tussen de palen hangt af van de sterkte van de rietmatten en de verwachte windbelasting, maar een algemene richtlijn is om elke 1 tot 2 meter een paal te plaatsen.
 3. Keuze van de Ondergrond: Controleer de ondergrond waar de palen geplaatst worden. Voor een stabiele schutting is het essentieel dat de palen stevig in de grond verankerd zijn. In zachte of onstabiele grond kan het nodig zijn om beton te gebruiken om de palen te verstevigen.
 4. Graven van Gaten voor de Palen: Graaf gaten voor de ondersteuningspalen. De diepte van de gaten hangt af van de hoogte van de schutting, maar een algemene regel is dat ongeveer een derde van de paal onder de grond moet zitten. Zorg ervoor dat de gaten breed genoeg zijn om de palen plus eventueel beton te accommoderen.
 5. Materiaalcontrole: Controleer alle materialen (rietmatten, palen, bevestigingsmaterialen) voordat u begint met de installatie. Zorg ervoor dat alles in goede staat is en dat u voldoende materialen hebt voor de hele schutting.
 6. Gereedschapscheck: Zorg ervoor dat al het benodigde gereedschap bij de hand is. Dit omvat meetgereedschap, een schop voor het graven, een zaag of schaar voor het op maat maken van materialen, en bevestigingsgereedschap zoals een nietpistool, tie-wraps of draad.
 7. Weersomstandigheden: Controleer de weersvoorspelling. Het is het beste om de schutting te installeren op een droge, windstille dag om de installatie te vergemakkelijken en de materialen te beschermen.
 8. Hulp Regelen: Overweeg om hulp te vragen voor de installatie. Het plaatsen van een rieten schutting kan een flinke klus zijn, vooral bij langere schuttingen, en extra handen kunnen het proces aanzienlijk vergemakkelijken.

Door deze voorbereidingsstappen zorgvuldig te volgen, kunt u de installatie van uw rieten schutting met rietmatten soepel en efficiënt laten verlopen, wat resulteert in een stabiele en aantrekkelijke tuinafscheiding.

rieten tuinomheining - Bamboe België

STAP 3 – Plaatsing van de rietmatten

De plaatsing van de rietmatten is een cruciale stap in het proces van het maken van een rieten schutting. Hier volgt een gedetailleerde uitleg over hoe u dit effectief en nauwkeurig kunt doen:

 1. Uitrollen van de Rietmatten: Begin met het uitrollen van de rietmatten langs de lijn waar de schutting moet komen. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen om te voorkomen dat de rietstengels breken. Zorg ervoor dat de mat volledig is uitgerold en plat op de grond ligt voordat u verder gaat.
 2. Hoogte Aanpassen: Als de rietmatten hoger zijn dan gewenst, kunt u ze op maat snijden of knippen. Gebruik een scherpe schaar of een zaag om de bovenkant van de rietmat op de gewenste hoogte af te snijden. Doe dit voorzichtig om een rechte en nette snede te krijgen.
 3. Positioneren van de Rietmatten: Hef de rietmat op en plaats deze tegen de ondersteuningspalen. Het is belangrijk dat de rietmat recht en gelijkmatig tegen de palen aan komt te liggen. Als u met meerdere matten werkt, zorg er dan voor dat de uiteinden van de matten goed tegen elkaar aan liggen om gaten te voorkomen.
 4. Bevestiging Aan de Palen: Bevestig de rietmat aan de ondersteuningspalen. Gebruik hiervoor tie-wraps, draad, of een nietpistool, afhankelijk van uw voorkeur en de materialen waarmee u werkt. Begin bovenaan en werk naar beneden, waarbij u ervoor zorgt dat de rietmat stevig en gelijkmatig wordt bevestigd.
 5. Bevestigingspunten Versterken: Voor extra stevigheid en duurzaamheid, bevestig de rietmat op meerdere punten langs de palen. Dit helpt om de rietmat goed op zijn plaats te houden, vooral in winderige omstandigheden of bij zwaar gebruik.
 6. Controleer de Stabiliteit: Nadat u de rietmat hebt bevestigd, controleer of deze overal goed vastzit. Schud zachtjes aan de mat om te controleren of er losse of zwakke plekken zijn. Versterk indien nodig de bevestigingen.
 7. Afwerking: Voor een nette afwerking kunt u de uiteinden van de tie-wraps of overtollig draad afknippen. Controleer ook of er geen scherpe uitsteeksels of losse rietstengels zijn, en verwijder of trim deze indien nodig.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, zorgt u ervoor dat uw rieten schutting niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook stevig en duurzaam. De juiste plaatsing en bevestiging zijn essentieel voor het lange-termijn succes van uw rieten schutting.

tuinomheining van bamboe matten - Bamboe België

STAP 4 – Bevestiging van de rietmatten aan uw tuinschutting


De bevestiging van de rietmatten aan de ondersteuningspalen is een belangrijke stap in het proces van het maken van een rieten schutting. Hier zijn de details en beste praktijken voor een effectieve en duurzame bevestiging:

 1. Kies het Juiste Bevestigingsmateriaal: Afhankelijk van de aard van uw project en de materialen die u gebruikt, kunt u kiezen voor tie-wraps, draad, of een nietpistool.
  • Tie-wraps: Deze zijn eenvoudig te gebruiken en ideaal voor tijdelijke of minder zware constructies. Ze zijn snel aan te brengen en te verwijderen indien nodig.
  • Draad: Gegalvaniseerd draad is een sterke optie voor een meer permanente bevestiging. Het is duurzaam en bestand tegen weersinvloeden.
  • Nietpistool: Als u werkt met houten palen, kan een nietpistool een snelle en effectieve manier zijn om de rietmatten vast te zetten.
 2. Begin met de Hoeken: Start met het bevestigen van de rietmatten bij de hoeken van uw schutting. Dit zorgt voor stabiliteit en helpt de mat goed uitgelijnd te houden tijdens het verdere bevestigingsproces.
 3. Gelijkmatige Verdeling van Bevestigingspunten: Verdeel de bevestigingspunten gelijkmatig over de gehele lengte van de rietmat. Dit helpt om de mat stevig tegen de palen te houden en voorkomt doorzakken of loskomen van de mat. Een algemene richtlijn is om elke 20 tot 30 cm een bevestigingspunt te plaatsen.
 4. Steun van Boven naar Beneden: Werk van boven naar beneden om ervoor te zorgen dat de rietmat gelijkmatig en strak tegen de palen wordt gedrukt. Dit helpt bij het creëren van een strak en uniform uiterlijk.
 5. Zorgvuldige Afhandeling: Wees voorzichtig bij het bevestigen om te voorkomen dat de rietstengels beschadigen. Riet kan broos zijn, dus het vereist een zorgvuldige behandeling tijdens het bevestigingsproces.
 6. Extra Versteviging bij Windbelasting: In gebieden met hoge windbelasting kan extra versteviging nodig zijn. Overweeg extra bevestigingspunten of een steviger bevestigingsmateriaal te gebruiken om te zorgen dat de rietmatten goed op hun plaats blijven.
 7. Afwerking: Na het bevestigen van de rietmatten, knip de uiteinden van de tie-wraps af of buig het overtollige draad om, om scherpe randen te vermijden. Controleer de hele schutting op losse of uitstekende delen.

Door deze stappen te volgen, zorgt u voor een stevige en duurzame bevestiging van uw rieten schutting, waardoor deze bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en een nette uitstraling behoudt.

STAP 5 – Afwerken van uw rieten schutting

De afwerking van een rieten schutting is een essentiële stap die bijdraagt aan zowel de esthetiek als de duurzaamheid van de constructie. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en stappen voor een goede afwerking:

 1. Netjes Trimmen: Als de rietmatten uitsteken of ongelijk zijn, trim ze dan netjes met een scherpe schaar of een snoeischaar. Zorg ervoor dat de bovenkant en zijkanten van de schutting een gelijkmatige en nette uitstraling hebben.
 2. Bevestigingsmaterialen Afwerken: Snij de overtollige delen van tie-wraps af en zorg ervoor dat er geen scherpe randen achterblijven. Als u draad heeft gebruikt, buig dan de uiteinden om of knip ze af om te voorkomen dat ze uitsteken.
 3. Bescherming tegen Weersinvloeden: Overweeg het aanbrengen van een beschermend middel op de rietmatten om ze te beschermen tegen vocht, schimmel en UV-straling. Er zijn verschillende producten beschikbaar, zoals houtbeschermers of specifieke rietbeschermers, die de levensduur van de rieten schutting kunnen verlengen.
 4. Inspectie van de Constructie: Loop de gehele schutting na om te controleren op losse stukken riet, onvoldoende bevestigde delen, of andere onvolkomenheden. Zorg ervoor dat alles stevig vastzit en veilig is.
 5. Esthetische Toevoegingen: Overweeg esthetische toevoegingen zoals klimplanten of decoratieve elementen die de natuurlijke uitstraling van de rieten schutting kunnen versterken. Klimplanten zoals klimop kunnen bijvoorbeeld extra privacy bieden en de schutting integreren met de rest van uw tuin.
 6. Regelmatig Onderhoud: Hoewel rietmatten relatief onderhoudsarm zijn, is het goed om periodiek de staat van de schutting te controleren en indien nodig onderhoud uit te voeren. Dit kan inhouden dat beschadigde delen worden gerepareerd of vervangen, of dat de beschermende behandeling na enkele jaren wordt herhaald.
 7. Veiligheid: Zorg ervoor dat de schutting veilig is en geen gevaar vormt, vooral als u in een omgeving met kinderen of huisdieren woont. Controleer op uitstekende delen, scherpe randen of losse secties.

Door deze stappen te volgen, zorgt u voor een goed afgewerkte en duurzame rieten schutting die niet alleen functioneel is, maar ook een sierlijke toevoeging aan uw tuin vormt. Regelmatig onderhoud en zorgvuldige inspectie zullen de levensduur en het uiterlijk van uw rieten schutting optimaliseren.

Conclusie voor het plaatsen van uw rieten tuinschutting

Een rieten schutting met rietmatten is een prachtige, duurzame en natuurlijke keuze voor elke tuin. Het biedt privacy, bescherming tegen de wind en draagt bij aan een natuurlijke uitstraling van uw buitenruimte. Met dit eenvoudige stappenplan kunt u zelf aan de slag om uw rieten schutting te realiseren. Geniet van het natuurlijke schoon dat riet te bieden heeft!

Bamboe België

Bent u geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid en duurzaamheid van bamboe? Wilt u meer weten of bent u klaar om uw eigen bamboe constructie project te starten? Vraag een offerte aan of kom bij ons op bezoek om de mogelijkheden te bespreken. Bij Bamboe België zijn we trots op onze expertise en staan we klaar om u te helpen bij elke stap van uw bouwreis. Of wij nemen de volledige plaatsing uit uw handen zodat u zelf niets meer hoeft te doen. Op 1 dag tijd staat uw nieuwe omheining.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen en vul dit formulier in. Of contacteer ons telefonisch via +32 (0)496 125 019. Of stuur even een mailtje naar info@bamboebelgie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populair: