Zelf je Pergola Bouwen Dankzij ons Super Handig Stappenplan!

Wie droomt er niet van een eigen pergola in de tuin? Het biedt niet alleen een charmante uitstraling, maar biedt ook een gezellige plek om te ontspannen of om gasten te ontvangen. Bij Bamboe België geloven we dat het bouwen van een pergola niet alleen stijlvol en duurzaam kan zijn, maar ook milieuvriendelijk. Hoe? Door bamboe als bouwmateriaal te gebruiken!

Soorten Pergola’s en Waar Ze te Plaatsen

Er zijn tal van pergola-ontwerpen beschikbaar, elk met zijn eigen stijl en functie:

De Klassieke Pergola: Een Tijdloze Tuinaanvulling

De klassieke pergola is een architectonisch tuinontwerp dat al eeuwenlang bestaat. Kenmerkend voor zijn eenvoudige en functionele structuur, is het een favoriet geworden in vele tuinen over de hele wereld. Hier volgt een korte blik op de charme en het karakter van de klassieke pergola:

 1. Ontwerp: Doorgaans is een klassieke pergola vierkant of rechthoekig van vorm. Hij bestaat uit vier of meer rechtopstaande palen die een open dakstructuur ondersteunen, vaak in de vorm van latten of balken.
 2. Functie: De primaire functie van een pergola is om schaduw te bieden. Terwijl sommige pergola’s dichter bestraat zijn om meer schaduw te bieden, laten anderen meer zonlicht door. Ze dienen ook als raamwerk voor klimplanten zoals wijnstokken, rozen of klimop.
 3. Esthetiek: De eenvoudige structuur van een klassieke pergola biedt een rustieke en tijdloze uitstraling die gemakkelijk in elke tuinstijl past. Of het nu gaat om een traditionele, moderne of mediterrane tuin, een pergola voegt altijd een element van schoonheid en functionaliteit toe.
 4. Plaatsing: Ze zijn vaak te vinden in achtertuinen, patio’s, en als verbinding tussen verschillende tuindelen. Hun open structuur biedt een uitnodigend zicht, wat ze ideaal maakt als centraal punt of als overgangsruimte.

Samengevat, de klassieke pergola is meer dan zomaar een tuinstructuur. Het is een symbool van tijdloze schoonheid en functionaliteit, dat een vleugje elegantie en structuur toevoegt aan elke buitenruimte. Het creëert een gezellige plek om te ontspannen, te dineren, of simpelweg te genieten van de buitenlucht.

Bamboe-pergola-afgewerkt

De Muur-gehechte Pergola: Stijlvolle Verlenging van je Woning

De muur-gehechte pergola, zoals de naam al doet vermoeden, is een pergola die direct aan de woning is bevestigd. Dit ontwerp gebruikt de muur van een bestaand gebouw als ondersteuning aan één zijde, terwijl de andere zijde traditioneel wordt ondersteund door palen of kolommen. Hier is een korte blik op dit unieke en functionele pergolatype:

 1. Ontwerp: Dit type pergola leunt tegen de woning aan en strekt zich vaak uit van de achter- of zijkant van het huis. De bevestigde zijde aan de muur maakt het ontwerp robuust en minder afhankelijk van meerdere steunpilaren.
 2. Functie: Muur-gehechte pergola’s zijn perfect voor het creëren van een schaduwrijk terras of veranda, en ze bieden een naadloze overgang tussen het interieur van het huis en de tuin. Net als andere pergola’s kunnen ze ook dienen als basis voor klimplanten.
 3. Esthetiek: Door de directe bevestiging aan het huis biedt deze pergola een geïntegreerd en harmonieus uiterlijk, alsof het een origineel onderdeel van het huisontwerp is. Het kan ook helpen om de architecturale stijl van de woning te versterken.
 4. Plaatsing: Omdat ze direct aan het huis zijn bevestigd, zijn deze pergola’s ideaal voor kleinere tuinen of ruimtes waar het niet mogelijk is om een vrijstaande structuur te plaatsen. Ze zijn ook handig voor huizen zonder overdekte veranda’s of terrassen, omdat ze directe bescherming bieden tegen de zon.

In essentie combineert de muur-gehechte pergola het beste van zowel de binnen- als buitenwereld. Het biedt een beschutte buitenruimte die direct toegankelijk is vanuit het huis, waardoor je gemakkelijk kunt genieten van de schoonheid en het comfort van het buitenleven.

Pergola met zonnebescherming - Bamboe België


De Tuinboog Pergola: Een Sierlijke Toegang tot je Tuin

De Tuinboog Pergola, vaak eenvoudigweg “tuinboog” genoemd, is een kleinere en vaak ronder gevormde pergola die dient als een sierlijke entree of doorgang binnen een tuin. Dit type pergola voegt een romantische toets toe aan elk landschap. Hier een kort overzicht van dit charmante pergolatype:

 1. Ontwerp: Kenmerkend voor de tuinboog pergola is de boogvormige bovenkant. Het is vaak smaller dan andere pergolatypes en is ontworpen om precies over een tuinpad te passen.
 2. Functie: De hoofdfunctie van de tuinboog pergola is esthetisch. Het fungeert als een opvallend punt en leidt bezoekers door verschillende delen van de tuin. Daarnaast biedt het ook een ideaal raamwerk voor klimplanten, waardoor een levende, groene boog ontstaat.
 3. Esthetiek: Met zijn sierlijke en elegante vorm voegt de tuinboog pergola een romantisch en sprookjesachtig gevoel toe aan tuinen. Wanneer het bedekt is met bloeiende klimplanten zoals rozen of jasmijn, wordt het een visueel en geurig middelpunt.
 4. Plaatsing: Tuinboog pergola’s worden vaak geplaatst bij de ingangen van tuinen, aan het begin van een pad, of tussen twee verschillende tuinsecties om een duidelijke overgang en focuspunt te creëren.

Samenvattend, de Tuinboog Pergola is meer dan alleen een tuinstructuur; het is een kunstwerk dat charme, elegantie en een vleugje romantiek toevoegt aan elke buitenruimte. Het transformeert eenvoudige tuinpaden in schilderachtige routes en nodigt uit tot verkenning en bewondering.

Bamboe rozenboog - Bamboe Belgie

De Eiland Pergola: Een Vrijstaand Pronkstuk in je Buitenruimte

De Eiland Pergola, onderscheidend en uniek, staat volledig op zichzelf en fungeert als een centraal architectonisch element in grotere tuinen of open ruimtes. Hier is een korte duik in de allure van deze vrijstaande pergola:

 1. Ontwerp: In tegenstelling tot de traditionele pergola’s die rechthoekig of vierkant zijn, heeft de Eiland Pergola vaak een rond, ovaal of veelhoekig ontwerp. Ondersteund door meerdere palen, staat het op zichzelf, los van andere structuren.
 2. Functie: De Eiland Pergola is ideaal om een afzonderlijke schaduwrijke ruimte te creëren, ideaal voor zitjes, een buitenlounge, of zelfs een hot tub. Door zijn opvallende design trekt het de aandacht en nodigt het uit tot samenkomen en ontspannen.
 3. Esthetiek: Door zijn unieke vorm en prominente plaatsing wordt de Eiland Pergola vaak het middelpunt van de buitenruimte. Of het nu eenvoudig of rijkelijk versierd is, het voegt een vleugje luxe en grandeur toe aan elke tuin.
 4. Plaatsing: Gezien de grootte en het ontwerp wordt de Eiland Pergola meestal geplaatst in grote tuinen, binnenplaatsen of andere uitgestrekte buitenruimtes. Het werkt uitstekend op open grasvelden, terrastegels, of zelfs naast een zwembad.

Kortom, de Eiland Pergola is niet zomaar een tuinstructuur; het is een statement stuk. Het biedt een combinatie van functionaliteit en esthetiek, en dient als een indrukwekkend middelpunt waar mensen zich kunnen verzamelen, ontspannen, en genieten van het buitenleven in stijl.

Bamboe tippergola - Bamboe Belgie

Waarom Kiezen Voor Bamboe om je Pergola te bouwen?

Bamboe België zweert bij bamboe en hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Duurzaamheid: Bamboe staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het groeit snel, vereist weinig pesticiden of herbiciden en produceert meer zuurstof dan traditionele houtsoorten. Bovendien is bamboe biologisch afbreekbaar en heeft het een indrukwekkende treksterkte, waardoor het een duurzaam alternatief is voor traditioneel hout in bouw- en ontwerptoepassingen.
 2. Milieuvriendelijk: Bamboe is een van de meest milieuvriendelijke en hernieuwbare grondstoffen ter wereld. Het groeit razendsnel, soms wel tot een meter per dag, waardoor het een efficiënt middel tegen ontbossing is. Daarnaast heeft bamboe een minimale waterbehoefte, helpt het de bodemerosie te verminderen en absorbeert het meer CO2 dan vele andere planten. Zijn snelle groeicyclus en het feit dat het geen herbiciden of pesticiden nodig heeft, maken bamboe tot een uitstekende keuze voor duurzame en eco-vriendelijke toepassingen.
 3. Esthetiek: Bamboe straalt een natuurlijke schoonheid en verfijning uit, gekenmerkt door zijn slanke, cilindrische vorm en opvallende knopen. De warme, goudbruine tinten vermengd met subtiele groene nuances geven het een exotische en toch tijdloze uitstraling. Bamboe’s veelzijdigheid maakt het geschikt voor zowel traditionele als moderne ontwerpen, waardoor het een populaire keuze is voor diegenen die een mix van functionaliteit en esthetische aantrekkingskracht zoeken.
 4. Onderhoud: Bamboe is relatief onderhoudsarm vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen schimmels en insecten. Echter, om zijn schoonheid en duurzaamheid te behouden, is het raadzaam bamboe te behandelen met een UV-beschermende olie of zegel. Voor buitengebruik kan regelmatige behandeling tegen verkleuring door de zon en weersinvloeden nodig zijn. Bij dagelijks gebruik binnenshuis kan het eenvoudig worden schoongemaakt met een licht vochtige doek.

Stappenplan voor het Bouwen van een Bamboe Pergola met Strodak

Stap 1 – Planning bij het Bouwen van een Pergola

 • Voordat je aan de slag gaat met het bouwen van een pergola, is een gedegen planning essentieel om ervoor te zorgen dat de constructie soepel verloopt en het eindresultaat aan je verwachtingen voldoet:
 • Doel en Functie: Bepaal het hoofddoel van je pergola. Wil je schaduw creëren, een ruimte voor klimplanten bieden, of gewoon een esthetisch element toevoegen aan je tuin?
 • Locatie: Overweeg de beste plek voor je pergola. Denk aan zonlicht, uitzicht, nabijheid van het huis en de ondergrond waarop het zal staan.
 • Afmetingen: Meet de beschikbare ruimte en bepaal de gewenste hoogte, breedte en diepte van de pergola. Dit zal ook invloed hebben op de hoeveelheid materialen die je nodig hebt.
 • Ontwerp: Kies een ontwerp dat past bij de stijl van je huis en tuin. Overweeg factoren zoals het type dak (plat, schuin, open, gesloten) en de vorm van de pergola (rechthoekig, vierkant, rond).
 • Materialen: Beslis over de materialen die je wilt gebruiken. Bamboe is een duurzame en esthetisch aantrekkelijke optie, maar er zijn ook andere materialen beschikbaar.
 • Vergunningen: Controleer bij je lokale gemeente of er bouwvergunningen of -voorschriften zijn waarmee je rekening moet houden.
 • Budget: Stel een budget op en houd je daaraan. Overweeg kosten voor materialen, gereedschap en, indien van toepassing, arbeid.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat je over de nodige veiligheidsuitrusting beschikt en volg veiligheidsrichtlijnen tijdens de bouw.

Een doordachte planning zorgt ervoor dat je pergola-project succesvol is en dat je jarenlang kunt genieten van een prachtige toevoeging aan je buitenruimte.

Bamboe Pergola op terras - Bamboe België

Stap 2 – Materiaalverzameling bij het Bouwen van een Pergola

Bij het bouwen van een pergola is het van cruciaal belang om de juiste materialen te verzamelen om zowel de functionaliteit als de esthetiek van de structuur te waarborgen:

 • Dragende Palen: Dit zijn de verticale steunen van de pergola. Kies robuuste en duurzame palen, zoals bamboe, die het gewicht van de hele structuur kunnen dragen.
 • Balken en Dwarsbalken: Deze vormen het bovenste gedeelte van de pergola. Ze moeten stevig zijn, met voldoende lengte en breedte voor het gewenste ontwerp.
 • Bevestigingsmiddelen: Denk aan roestvrijstalen schroeven, bouten en moeren. Ze zorgen voor een veilige bevestiging van de pergola-onderdelen.
 • Ankers of Voetstukken: Om de pergola stabiel op de grond te bevestigen, heb je betonankers of metalen voetstukken nodig die diep in de grond kunnen worden verankerd.
 • Beschermende Afwerking: Kies voor een UV-bestendige afdichting of olie, vooral voor bamboematerialen, om de levensduur van de pergola te verlengen en verkleuring tegen te gaan.
 • Decoratieve Elementen: Overweeg toevoegingen zoals klimnetten, hangende plantenbakken of verlichting om de esthetiek van de pergola te versterken.
 • Gereedschap: Zorg dat je over alle benodigde gereedschappen beschikt, zoals een zaag, boor, schroevendraaier, waterpas, meetlint en mogelijk een betonmenger als je besluit beton te gebruiken voor de fundering.
 • Optionele Materialen: Afhankelijk van het ontwerp kun je ook denken aan dakbedekkingsmaterialen zoals strodaken, schaduwdoeken of klimplanten.

Door zorgvuldig en proactief de juiste materialen te verzamelen, ben je goed voorbereid op de bouwfase en zorg je voor een soepel bouwproces en een duurzame pergola.

rietdak op pergola - Bamboe België

Stap 3 – Grondvoorbereiding bij het Bouwen van een Pergola

Een stabiele en goed voorbereide ondergrond is essentieel voor de duurzaamheid en veiligheid van je pergola. Hier zijn enkele stappen en overwegingen bij het voorbereiden van de grond:

 • Locatiekeuze: Kies een locatie die vrij is van ondergrondse leidingen en kabels. Het is raadzaam om bij de lokale autoriteiten te informeren naar de aanwezigheid van dergelijke leidingen voordat je gaat graven.
 • Egaliseren: De grond waarop je de pergola wilt plaatsen, moet waterpas zijn. Verwijder onkruid, stenen en andere obstakels en vul eventuele oneffenheden op met aarde of zand.
 • Graven: Voor elke paal van de pergola moet je een gat graven voor de fundering. De diepte en breedte van deze gaten zijn afhankelijk van de grootte van je pergola en de specifieke grondsoort. Een algemene regel is dat ongeveer een derde van de paallengte in de grond moet worden verankerd.
 • Beton: Om de palen van de pergola stevig te verankeren, kun je beton gebruiken. Giet beton in de gaten, plaats de palen en zorg ervoor dat ze verticaal recht staan met behulp van een waterpas. Laat het beton volledig uitharden voordat je verdere bouwwerkzaamheden uitvoert.
 • Drainage: Zorg voor een goede afwatering rondom de pergola. Dit voorkomt waterophoping en potentiële schade aan de pergola en de fundering.
 • Voetstukken of Ankers: Als alternatief voor directe plaatsing in beton, kun je metalen voetstukken of ankers gebruiken om de palen te bevestigen. Dit kan de levensduur van de houten of bamboepalen verlengen door direct contact met de grond te vermijden.

Een zorgvuldige grondvoorbereiding zorgt ervoor dat je pergola stevig staat, bestand is tegen weersinvloeden en vele jaren meegaat.

Bamboe pergola op terras aan huis - Bamboe Belgie

Stap 4 – Installatie van Palen bij het Bouwen van een Pergola

De installatie van palen is een cruciale stap bij het bouwen van een pergola, aangezien zij de primaire steunstructuren zijn. Hier zijn de belangrijkste stappen en overwegingen bij het installeren van de palen:

 • Markering: Markeer eerst waar elk van de palen zal staan. Gebruik een meetlint en krijt of paaltjes om de exacte locaties aan te geven.
 • Graven: Graaf op elke gemarkeerde plek een gat. De diepte hangt af van de grootte van je pergola en de grondsoort, maar een algemene regel is dat ongeveer een derde van de paallengte in de grond moet worden verankerd.
 • Plaatsen van de Palen: Als je beton gebruikt om de palen te verankeren, giet dan een beetje in het gat, plaats de paal erin en giet vervolgens meer beton rondom. Zorg ervoor dat de paal recht staat met behulp van een waterpas.
 • Stabiliteit: Terwijl het beton nog nat is, gebruik je een waterpas om te zorgen dat elke paal perfect verticaal is. Het is essentieel dat de palen recht zijn, omdat dit de stabiliteit van de hele pergola beïnvloedt.
 • Uitharden: Laat het beton volledig uitharden volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal 24 tot 48 uur, voordat je verdere constructiewerkzaamheden aan de pergola uitvoert.
 • Voetstukken of Ankers: Als alternatief voor het direct in beton plaatsen, kun je de palen ook bevestigen met metalen voetstukken of ankers. Dit biedt extra bescherming tegen bodemvocht en kan de levensduur van de palen, vooral houten of bamboepalen, verlengen.
 • Bescherming: Overweeg de onderkant van bamboe- of houten palen te behandelen met een beschermend middel voordat je ze installeert om ze te beschermen tegen vocht en schimmels.

Een correcte installatie van de palen zorgt voor een stevige basis voor je pergola, waardoor je kunt genieten van een veilige en duurzame buitenstructuur.

Bamboe Pergola- Bamboe België


Stap 5 – Horizontale Bevestiging bij het Bouwen van een Pergola

Nadat de palen van de pergola stevig zijn geïnstalleerd, is de volgende stap het bevestigen van de horizontale componenten: de balken en dwarsbalken. Deze vormen het raamwerk van het dak van de pergola en bieden structuur en ondersteuning.

 • Meten en Zagen: Meet de afstand tussen de palen nauwkeurig om te zorgen dat de balken en dwarsbalken correct passen. Zaag de bamboe of het hout op de gewenste lengte met een zaag die geschikt is voor het materiaal.
 • Positionering: Leg de balken horizontaal bovenop de palen. Deze dienen als de primaire ondersteuningsstructuur. De dwarsbalken worden vervolgens loodrecht op de balken geplaatst, met gelijke tussenruimte voor een uniform uiterlijk.
 • Bevestiging: Gebruik stevige, roestvrijstalen schroeven of bouten om de balken aan de palen te bevestigen. Voor extra stevigheid kun je metalen hoeksteunen of beugels gebruiken. De dwarsbalken kunnen ook met schroeven worden vastgezet, of ze kunnen eenvoudig bovenop de balken rusten, afhankelijk van het ontwerp.
 • Nivelleren: Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat alle horizontale componenten gelijk liggen. Dit is niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar ook voor de algehele stabiliteit van de pergola.
 • Afstand: Zorg voor een gelijkmatige afstand tussen de dwarsbalken voor een uniform uiterlijk. De specifieke afstand kan variëren op basis van persoonlijke voorkeur en het gekozen ontwerp.
 • Afwerking: Overweeg de randen van de bamboe of houten balken en dwarsbalken te schuren om splinters te voorkomen en een soepele afwerking te bereiken.

De horizontale bevestiging is een essentieel onderdeel van de pergola, omdat deze de schaduwstructuur creëert en bijdraagt aan het algehele esthetische uiterlijk van de bouw. Zorgvuldige plaatsing en bevestiging zorgen voor een stevige en duurzame pergola.

bamboe pergola met buitentoog - Bamboe België

Stap 6 – Strodakinstallatie bij het Bouwen van een Pergola

Het strodak geeft een rustieke uitstraling aan je pergola en biedt tegelijkertijd een natuurlijke vorm van schaduw en bescherming. Hier is hoe je een strodak installeert op je pergola:

 • Materiaalkeuze: Zorg ervoor dat je kwaliteitsstro gebruikt dat specifiek bedoeld is voor dakbedekking. Dit stro is vaak beter gebonden en behandeld om langer mee te gaan.
 • Voorbereiding: Controleer of de horizontale structuur van de pergola (balken en dwarsbalken) stevig genoeg is om het gewicht van het strodak te dragen.
 • Lagen: Begin met het plaatsen van de stroplaten of -bundels aan de buitenrand van de pergola en werk naar binnen toe. Dit zorgt voor een overlappend effect, waardoor regen gemakkelijker van het dak af kan lopen.
 • Bevestiging: Gebruik stevige, roestvrijstalen schroeven of specifieke strobevestigingen om de stroplaten of -bundels aan de dwarsbalken van de pergola te bevestigen. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten om te voorkomen dat ze bij harde wind losraken.
 • Afwerking: Snijd of trim overtollig stro aan de randen voor een nette afwerking. Dit zorgt niet alleen voor een verzorgde uitstraling, maar voorkomt ook dat het stro aan de zijkanten afbreekt.
 • Onderhoud: Een strodak heeft wat onderhoud nodig om zijn levensduur te verlengen. Regelmatig controleren op slijtage, beschadigde delen vervangen en het dak jaarlijks inspecteren zijn goede gewoonten.
 • Bescherming: Overweeg het strodak te behandelen met een brandvertragend middel en een product tegen schimmel en insecten. Dit verhoogt de duurzaamheid en veiligheid van je strodak.

Het toevoegen van een strodak aan je pergola geeft niet alleen een unieke esthetische uitstraling, maar biedt ook een comfortabele schaduwplek, perfect voor warme zomerdagen.

Bamboe pergola met strodak - Bamboe België

Stap 7 – Afwerking bij het Bouwen van een Pergola

De afwerking van je pergola is essentieel om de duurzaamheid te verhogen, de esthetiek te verbeteren en je pergola te beschermen tegen weersinvloeden. Hier volgen enkele belangrijke stappen en overwegingen voor de afwerking:

 • Schuren: Schuur alle houten of bamboe-onderdelen van de pergola om ruwe randen en splinters te verwijderen. Dit zorgt voor een soepel oppervlak dat prettiger is om aan te raken en ook beter reageert op beitsen of verven.
 • Beitsen of Verven: Afhankelijk van de gewenste look, kun je je pergola beitsen of verven. Beits kan de natuurlijke uitstraling van het hout of de bamboe versterken en tegelijkertijd bescherming bieden tegen UV-stralen en vocht. Verf kan een extra beschermlaag bieden en je de mogelijkheid geven om kleur aan je pergola toe te voegen.
 • Afdichting: Overweeg het gebruik van een afdichtmiddel om je pergola te beschermen tegen water en UV-schade. Dit helpt de levensduur van je pergola te verlengen en vermindert de noodzaak van frequent onderhoud.
 • Decoratie: Voeg decoratieve elementen toe zoals hangende planten, lichten, gordijnen of andere ornamenten om de esthetiek van je pergola te verhogen en een gezellige sfeer te creëren.
 • Inspectie: Controleer alle bevestigingspunten om ervoor te zorgen dat alles goed vastzit. Na verloop van tijd kan de beweging of het gewicht van de pergola ervoor zorgen dat schroeven of bouten losraken, dus het is een goed idee om deze regelmatig te controleren.
 • Vloerafwerking: Als je pergola een vloer heeft, overweeg dan om deze te bestraten, te betegelen of een houten dek toe te voegen. Dit verhoogt niet alleen de esthetiek, maar kan ook bijdragen aan de functionaliteit van de ruimte.

Een zorgvuldige afwerking van je pergola zorgt ervoor dat deze er niet alleen geweldig uitziet, maar ook bestand is tegen de elementen en jarenlang meegaat.

In conclusie, het bouwen van een bamboe pergola is een stijlvolle, duurzame en milieuvriendelijke keuze. Of je nu op zoek bent naar een rustig plekje om te ontspannen, of een statement wilt maken in je tuin, Bamboe België heeft alles wat je nodig hebt om je pergoladromen werkelijkheid te maken!


Bent u geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid en duurzaamheid van bamboe? Wilt u meer weten of bent u klaar om uw eigen bamboeconstructieproject te starten? Vraag een offerte aan of kom bij ons op bezoek om de mogelijkheden te bespreken. Bij Bamboe België zijn we trots op onze expertise en staan we klaar om u te helpen bij elke stap van uw bouwreis.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen en vul dit formulier in. Of contacteer ons telefonisch via +32 (0)496 125 019. Of stuur even een mailtje naar info@bamboebelgie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meest populair: