DIY – Je eigen Poolhouse bouwen met ons 7-stappenplan

Als eigenaar van Bamboe België en expert in bamboematerialen, kan ik met zekerheid zeggen dat bamboe een uitstekend materiaal is voor het bouwen van een poolhouse. Het is duurzaam, esthetisch aantrekkelijk en heeft een unieke tropische charme die een luxe uitstraling geeft aan elk zwembadlandschap.

Waarom een Poolhouse Bouwen Bamboe?

Bamboe is een zeer sterk en veerkrachtig bouwmateriaal dat bestand is tegen veel van de elementen die schade kunnen toebrengen aan andere houtsoorten. Het is ook zeer duurzaam en groeit snel, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Het is niet alleen functioneel, maar ook mooi, met een warme en natuurlijke uitstraling die het een ideale keuze maakt voor een poolhouse.

Benodigde Materialen voor uw Bamboe Poolhouse

Stap 1: Plan en ontwerp uw bamboe poolhouse

De eerste stap in het bouwen van uw bamboe poolhouse is om een gedetailleerd plan en ontwerp te maken. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Bepaal de afmetingen van uw poolhouse:

Bedenk hoe groot u wilt dat uw poolhouse is. De afmetingen zullen grotendeels afhangen van de beschikbare ruimte in uw tuin en de functionaliteit die u wenst. Moet het poolhouse enkel dienen als een veranderende ruimte? Of wilt u ook een ontspanningsruimte, een bar of zelfs een slaapplaats toevoegen? Het antwoord op deze vragen zal helpen bij het bepalen van de juiste grootte.

Maak een schets:

Maak een ruwe schets van het ontwerp van uw poolhouse. Dit hoeft geen architectonisch meesterwerk te zijn, maar moet een algemeen idee geven van de vorm en indeling. Denk na over zaken als de plaatsing van de deur, ramen en eventuele interne verdelingen.

Kies een locatie voor uw poolhouse:

Bedenk waar in uw tuin het poolhouse zal staan. Het moet dicht genoeg bij het zwembad zijn voor gemak, maar ver genoeg om te voorkomen dat water en chemicaliën van het zwembad het hout beschadigen. Houd ook rekening met zaken als zonlicht, privacy en de nabijheid van bomen of andere structuren.

Overweeg de esthetiek:

Als laatste, denk na over hoe u wilt dat uw poolhouse eruit ziet. De schoonheid van bamboe is dat het kan worden aangepast om verschillende esthetische stijlen te passen, of u nu een minimalistische, moderne look wilt of iets meer traditioneel en rustiek.

Een zorgvuldig gepland ontwerp is de basis van een succesvol bouwproject. Door de tijd te nemen om deze eerste stap grondig uit te voeren, kunt u problemen verderop in het proces voorkomen en ervoor zorgen dat u eindigt met een poolhouse dat perfect aan uw behoeften voldoet.

Stap 2: Bereid de fundering voor

Voordat u begint met het bouwen van uw bamboe poolhouse, is het essentieel om een stevige, vlakke fundering voor te bereiden. De fundering van uw poolhouse is wat de structuur stabiliteit en stevigheid geeft, en voorkomt dat deze verschuift of zakt.

Hier zijn de stappen die u moet volgen om uw fundering voor te bereiden:

Markeer de locatie van uw poolhouse:

U hebt al beslist waar uw poolhouse zal staan tijdens het plannings- en ontwerpproces. Markeer nu deze locatie duidelijk. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende is voor de grootte van uw poolhouse, met wat extra ruimte voor beweging en bouw rondom.

Egaliseer de grond:

Het is belangrijk dat uw fundering op een vlakke ondergrond ligt om te zorgen voor stabiliteit. Gebruik een schop of een grondverdichter om de grond te egaliseren. Verwijder ook eventuele stenen, takken of andere puin die in de weg kunnen zitten.

Maak de fundering:

Er zijn een paar verschillende opties voor het type fundering dat u kunt gebruiken. Een eenvoudige en goedkope optie is om een ​​grindlaag te leggen. Deze biedt voldoende ondersteuning voor een lichtgewicht structuur zoals een poolhouse en zorgt ook voor goede afwatering.

Als u van plan bent om een grotere of zwaardere structuur te bouwen, of als u in een gebied woont met een onstabiele grond, wilt u misschien een betonnen fundering storten. Dit vereist wat meer werk en kosten, maar zal de meest stabiele basis bieden.

Een andere optie is om een houten platform te bouwen. Dit kan vooral nuttig zijn als uw grond niet volledig vlak is, of als u wilt dat uw poolhouse iets boven de grond staat.

Controleer de waterpas:

Zodra uw fundering op zijn plaats ligt, is het belangrijk om te controleren of deze waterpas is. Gebruik een lange waterpas of een waterpas-app op uw smartphone om dit te controleren. Als de fundering niet waterpas is, kan dit leiden tot problemen bij de constructie van uw poolhouse en kan het de uiteindelijke structuur destabiliseren.

Door de tijd te nemen om de fundering van uw poolhouse correct voor te bereiden, zorgt u voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw uiteindelijke constructie.

Bamboescherm Giant zwart met terras - Bamboe België

Stap 3: Bouw het frame van uw poolhouse

Nu uw fundering klaar is, kunt u beginnen met het bouwen van het frame van uw poolhouse. Het frame vormt de basisstructuur van uw poolhouse en moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de wanden, het dak en de inrichting te dragen.

Hier zijn de stappen die u moet volgen om het frame van uw bamboe poolhouse te bouwen:

Plaats de Verticale Palen:

Begin door vier bamboepalen op de hoeken van uw fundering te plaatsen. De palen moeten in de grond worden ingegraven of aan de fundering worden bevestigd, afhankelijk van uw gekozen ontwerp. De palen moeten stevig worden vastgemaakt zodat ze niet kunnen verschuiven of omvallen.

Verbind de Hoekpalen:

Zodra de verticale palen stevig op hun plaats staan, verbindt u ze met horizontale bamboepalen langs de boven- en onderkant. Dit creëert een vierkante of rechthoekige vorm, afhankelijk van het ontwerp van uw poolhouse. Deze horizontale palen zorgen voor extra stabiliteit en dienen als ondersteuning voor de wanden van het poolhouse.

Versterk het Frame van het Poolhouse:

Voor extra stevigheid kunt u diagonale dwarsbalken toevoegen tussen de verticale en horizontale palen. Deze dwarsbalken helpen het frame te versterken en geven het meer weerstand tegen zijdelingse krachten, zoals wind.

Bouw het Dakframe van uw Poolhouse:

De volgende stap is het bouwen van het frame voor het dak van het poolhouse. Dit zal variëren afhankelijk van het type dak dat u kiest. Een eenvoudige optie is een plat dak, waarvoor u simpelweg meer horizontale palen aan de bovenkant van uw frame toevoegt. Als u kiest voor een schuin dak, moet u schuine bamboepalen toevoegen die van de bovenkant van de verticale palen naar een centraal punt stijgen.

Bouwen met bamboe vereist enige ervaring en vaardigheid, dus wees geduldig en aarzel niet om hulp te zoeken als u het nodig heeft. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat uw frame stevig en veilig is, want dit is de basis waarop de rest van uw poolhouse zal worden gebouwd.

Stap 4: Voeg de wanden toe

Nu het frame van uw poolhouse op zijn plaats staat, is het tijd om de wanden toe te voegen. Voor dit project zullen we bamboeschermen gebruiken om een natuurlijke, maar stijlvolle uitstraling te creëren.

Hier zijn de stappen die u moet volgen om de wanden van uw bamboe poolhouse toe te voegen:

Meet en snij uw bamboeschermen:

Meet eerst de lengte en hoogte van elke zijde van uw poolhouse frame. Zorg ervoor dat u rekening houdt met eventuele ramen of deuren. Snijd uw bamboeschermen op maat met behulp van een zaag. Onthoud dat het beter is om iets te veel te meten en bij te snijden dan te weinig te meten en te kort te komen!

Bevestig de bamboeschermen:

Bevestig de bamboeschermen aan de buitenkant van het frame met behulp van schroeven of spijkers. Zorg ervoor dat het scherm stevig vastzit aan de horizontale en verticale bamboepalen. Als u een raam of deur hebt, snijdt u het overtollige bamboescherm weg met een zaag.

Overweeg een Vochtscherm:

Afhankelijk van het klimaat in uw regio, wilt u misschien een vochtscherm tussen het frame en de bamboeschermen toevoegen. Dit is een speciale soort folie die voorkomt dat vocht in het hout trekt, wat kan leiden tot schimmel en rot.

Voeg Ramen en Deuren toe:

Als u ramen of deuren aan uw poolhouse wilt toevoegen, installeert u deze na het bevestigen van de bamboeschermen. Het toevoegen van een deur is relatief eenvoudig – u kunt een voorgefabriceerde bamboedeur kopen of zelf een deur bouwen met extra bamboeschermen. Het installeren van ramen kan iets ingewikkelder zijn, dus u wilt misschien een professional inhuren als u hier niet comfortabel mee bent.

Het toevoegen van de wanden aan uw poolhouse brengt uw project echt tot leven. Zorg ervoor dat u de tijd neemt om deze stap correct uit te voeren, want de wanden zijn niet alleen belangrijk voor de structuur van uw poolhouse, maar dragen ook bij aan de algehele esthetiek.

Stap 5: Installeer de bamboe parketvloer

Het toevoegen van de vloer aan uw poolhouse geeft niet alleen een afgewerkte uitstraling, maar creëert ook een comfortabele, nuttige ruimte. We zullen bamboe parket gebruiken, een sterk en duurzaam materiaal dat perfect is voor gebruik in een buitenomgeving zoals een poolhouse.

Hier zijn de stappen die u moet volgen om de bamboe parketvloer te installeren:

Meet de Ruimte:

Meet eerst de oppervlakte van uw poolhouse om te bepalen hoeveel bamboe parket u nodig hebt. Vergeet niet om extra parket in te plannen voor verspilling en snijverlies.

Bereid de Ondergrond:

Voordat u de bamboe parket installeert, moet u ervoor zorgen dat de ondergrond vlak en schoon is. Als de vloer ongelijk is, kan dit problemen veroorzaken bij het leggen van het parket en kan het de uiteindelijke afwerking beïnvloeden.

Leg de Bamboe Parketvloer:

Begin aan de ene kant van de ruimte en werk naar de andere kant toe. Breng een lijm aan op de achterkant van de parketplanken en druk ze stevig tegen de vloer. Zorg ervoor dat de planken strak tegen elkaar liggen om kieren te voorkomen. U kunt een rubberen hamer gebruiken om de planken op hun plaats te tikken.

Snij en Pas Aan:

U zult waarschijnlijk enkele van de parketplanken moeten snijden om ze in de ruimte te laten passen. Gebruik een zaag om dit te doen, en vergeet niet om uw metingen dubbel te controleren voordat u snijdt!

Afwerking:

Nadat het parket is geïnstalleerd, wilt u het waarschijnlijk afwerken met een afdichtmiddel of lak. Dit helpt om het bamboe te beschermen tegen vocht, UV-stralen en slijtage.

Bamboe parket is een geweldige keuze voor uw poolhouse vloer. Het is niet alleen sterk en duurzaam, maar het heeft ook een prachtige natuurlijke uitstraling die bijdraagt aan de algehele esthetiek van uw ruimte. Met de juiste zorg en onderhoud kan uw bamboe parketvloer vele jaren meegaan.

Stap 6: Bouw en bedek het dak

Het dak is een essentieel onderdeel van uw poolhouse, omdat het bescherming biedt tegen de elementen. Voor dit project gaan we een dak bouwen met bamboepalen en het bedekken met rietmatten of strodaken voor een natuurlijke uitstraling.

Hier zijn de stappen die u moet volgen om het dak van uw poolhouse te bouwen en te bedekken:

Bouw de Dakstructuur:

Afhankelijk van uw ontwerp kan dit een eenvoudige platte structuur zijn of een complexer schuin dak. Als u tijdens de framing stap geen dakstructuur heeft gebouwd, is dit het moment om dat te doen. Maak gebruik van horizontale en eventueel schuine bamboepalen om de basisstructuur van uw dak te vormen.

Bevestig de Dakbedekking:

Het type dakbedekking dat u kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en het klimaat in uw regio. Rietmatten en strodaken zijn beide goede opties omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben die goed past bij de bamboe structuur van uw poolhouse.

Om de rietmatten of strodaken te bevestigen, begint u aan de onderkant van het dak en werkt u naar boven toe, waarbij u de matten of stro over de dakstructuur heen legt. Gebruik stevige touwen of metalen klemmen om de dakbedekking aan de bamboepalen te bevestigen.

Afwerking:

Controleer het dak zorgvuldig om er zeker van te zijn dat het stevig is bevestigd en dat er geen gaten of lekken zijn. U kunt extra rietmatten of stro toevoegen waar nodig om eventuele gaten op te vullen.

Het toevoegen van het dak aan uw poolhouse is de laatste grote bouwstap. Hoewel het bouwen van een dak enige tijd en geduld kan vergen, is het een cruciaal onderdeel van uw poolhouse dat bescherming biedt tegen regen, zon en andere weersomstandigheden. Bovendien geeft het riet of stro dak een charmant, rustiek tintje aan uw buitenruimte.

Stap 7: Afwerking

De laatste stap in het bouwen van uw bamboe poolhouse is de afwerking. Tijdens deze stap zult u de laatste hand leggen aan uw project en ervoor zorgen dat alles er perfect uitziet. De afwerking kan het toevoegen van verf of beits omvatten, het installeren van verlichting of andere accessoires, en het opruimen van de bouwplaats.

Hier zijn enkele stappen die u kunt overwegen tijdens de afwerkingsfase:

Verf of Beits:

Hoewel dit niet noodzakelijk is, kan het toevoegen van een laag verf of beits aan uw bamboe poolhouse de levensduur verlengen en de uitstraling verbeteren. Kies een product dat specifiek is ontworpen voor gebruik op bamboe en dat bestand is tegen de elementen.

Installatie van Verlichting en Accessoires:

Verlichting kan een sfeervolle toevoeging zijn aan uw poolhouse, waardoor het ook ‘s nachts bruikbaar is. U kunt kiezen voor solar tuinverlichting of elektrische verlichting, afhankelijk van uw voorkeur. Andere accessoires kunnen meubels, een bar, plantenbakken of zelfs een geluidssysteem omvatten.

Opruimen:

Zodra uw poolhouse voltooid is, zult u de bouwplaats willen opruimen. Dit omvat het verwijderen van overtollige bouwmaterialen, het schoonmaken van het gebied rond het poolhouse, en het vegen of wassen van de vloer van het poolhouse.

Het bouwen van uw eigen bamboe poolhouse is een groot project, maar met de juiste voorbereiding en materialen kan het een lonende ervaring zijn. En het beste deel? Aan het einde van het project heeft u een prachtig, functioneel poolhouse waar u vele jaren van kunt genieten.

Denk eraan, bij elk doe-het-zelf project is veiligheid van het grootste belang. Draag altijd geschikte veiligheidsuitrusting en volg de instructies van de fabrikant bij het gebruik van gereedschappen en materialen. Als u zich onzeker voelt over een deel van het project, aarzel dan niet om hulp te vragen van een professional. Veel succes met uw bamboe poolhouse project!

Bamboe is een prachtig, duurzaam en veelzijdig materiaal dat ideaal is voor het bouwen van een poolhouse. Met een beetje planning en werk kun je een prachtige, functionele ruimte creëren die je tuin en zwembadgebied echt zal verbeteren.

Wilt u een bar, schutting, overkapping of grootschalig project met bamboe door ons laten plaatsen, neem dan eenvoudig en snel contact met ons op via bijhorend formulier.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen en vul dit formulier in. Of contacteer ons telefonisch via +32 (0)496 125 019. Of stuur even een mailtje naar info@bamboebelgie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meest populair: