Creatief met Rietmatten: 6 Unieke DIY Projecten

Rietmatten zijn niet alleen praktisch en duurzaam, maar bieden ook een unieke natuurlijke schoonheid die elk project een speciale touch kan geven. In deze blogpost delen we zes creatieve DIY projecten waarbij rietmatten centraal staan. Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of net begint, deze projecten zijn eenvoudig te volgen en zorgen voor een opvallende toevoeging aan je huis of tuin.

Tuinscherm zetten met Rietmatten

Het creëren van een rietmat tuinscherm is een uitstekende manier om privacy en natuurlijke schoonheid aan je tuin toe te voegen. Dit project is relatief eenvoudig uit te voeren, ook voor degenen met beperkte doe-het-zelf ervaring. Hieronder een gedetailleerde uitleg van het proces.

Benodigdheden:

 • Rietmatten: Kies een maat die past bij het gebied dat je wilt bedekken.
 • Schaar of een scherp mes: Voor het op maat snijden van de rietmatten.
 • Binddraad of kabelbinders: Om de rietmatten te bevestigen.
 • Houten palen (optioneel): Voor extra stevigheid en ondersteuning.

Stappen:

 1. Meten en Plannen: Bepaal eerst waar je het tuinscherm wilt plaatsen. Meet de lengte en hoogte van het gebied zodat je weet hoeveel rietmatten je nodig hebt.
 2. Voorbereiden van de Rietmatten: Rol de rietmatten uit en snijd ze op de benodigde maat met een schaar of scherp mes. Zorg ervoor dat de snede recht en schoon is om rafelen te voorkomen.
 3. Bevestigingspunten Bepalen: Als je de rietmatten aan een bestaande omheining of structuur bevestigt, identificeer dan de punten waar de matten het stevigst vastgemaakt kunnen worden. Als je houten palen gebruikt, plaats deze dan op regelmatige afstanden langs de omtrek van het gebied waar het scherm komt.
 4. Bevestigen van de Rietmatten: Begin aan één kant en werk naar de andere kant toe. Bevestig de rietmatten aan de omheining of palen met binddraad of kabelbinders. Zorg ervoor dat ze strak en gelijkmatig bevestigd zijn voor een nette uitstraling.
 5. Afwerking en Stabilisatie: Controleer na het bevestigen van alle matten of alles stevig vastzit en maak eventuele aanpassingen. Als je houten palen gebruikt, zorg dan dat ze stevig in de grond staan voor extra stabiliteit.

Tips voor Succes:

 • Weersbestendigheid: Hoewel rietmatten redelijk weerbestendig zijn, kunnen ze na verloop van tijd slijten. Overweeg ze te behandelen met een weerbestendige lak of spray om hun levensduur te verlengen.
 • Creativiteit: Voel je vrij om creatief te zijn met je tuinscherm. Je kunt bijvoorbeeld verticale tuinen creëren door plantenbakken aan het scherm toe te voegen of door klimplanten langs de matten te laten groeien.
 • Onderhoud: Controleer het scherm regelmatig op slijtage en maak het schoon met een zachte borstel en water om stof en vuil te verwijderen.

Dit project is een geweldige manier om een natuurlijk element aan je buitenruimte toe te voegen en biedt zowel functionaliteit als esthetische waarde. Met een beetje inspanning en creativiteit kun je een prachtig rietmat tuinscherm creëren dat jarenlang meegaat.

Decoratieve Muuraccenten

Het gebruik van rietmatten voor het creëren van decoratieve muuraccenten is een stijlvolle en eenvoudige manier om textuur en natuurlijke charme aan je interieur toe te voegen. Dit project is perfect voor diegenen die hun ruimte een organische touch willen geven met een element van rustieke elegantie. Hier volgt een gedetailleerde beschrijving van het proces.

Benodigdheden:

 • Rietmatten: Kies de juiste maat en kwaliteit die past bij je muur.
 • Lijm (geschikt voor zowel muren als riet) of spijkers: Voor het bevestigen van de rietmatten aan de muur.
 • Lijst of houten frame (optioneel): Voor een meer afgewerkte en ingelijste look.

Stappen:

 1. Meten en Voorbereiden: Meet de muur of het specifieke deel van de muur waar je het accent wilt plaatsen. Bepaal vervolgens hoeveel rietmat je nodig hebt om deze ruimte te bedekken.
 2. Rietmat Op Maat Snijden: Gebruik een schaar of een scherp mes om de rietmat zorgvuldig op de juiste maat te snijden. Zorg ervoor dat de randen netjes zijn voor een strakke afwerking.
 3. Keuze van Bevestigingsmethode: Afhankelijk van je voorkeur en de aard van de muur, kies je voor lijm of spijkers. Lijm is vaak de voorkeur voor een schonere look, terwijl spijkers meer geschikt kunnen zijn voor een rustieke uitstraling.
 4. Bevestigen van de Rietmat: Breng de lijm gelijkmatig aan op de achterkant van de rietmat of plaats de spijkers op strategische punten. Bevestig de rietmat vervolgens voorzichtig aan de muur, waarbij je ervoor zorgt dat deze recht en vlak hangt.
 5. Afwerking: Als je een lijst of frame gebruikt, plaats de rietmat dan binnen het frame en bevestig het aan de muur voor een ingelijste uitstraling. Dit kan helpen om het project een meer ‘af’ en gepolijst uiterlijk te geven.

Tips voor Succes:

 • Grootte en Schaal: Overweeg de grootte en schaal van de rietmat in verhouding tot de muur. Een te kleine mat kan verloren gaan op een grote muur, terwijl een te grote mat overweldigend kan zijn in een kleine ruimte.
 • Compositie: Experimenteer met de positionering voordat je de mat definitief bevestigt. Overweeg ook het gebruik van meerdere kleine matten voor een samengesteld effect.
 • Onderhoud: Rietmatten zijn relatief onderhoudsarm, maar kunnen af en toe stof verzamelen. Een zachte borstel of stofzuiger met een borstelopzetstuk kan gebruikt worden voor reiniging.

Dit project is ideaal voor het toevoegen van warmte en textuur aan een kamer. Of je nu een volledige muur bedekt of een klein accent toevoegt, rietmatten kunnen een subtiele, natuurlijke flair brengen die bij veel verschillende interieurstijlen past.

Rietmat Plafond voor Pergola

Het toevoegen van een rietmat plafond aan een pergola is een fantastische manier om een gezellige, beschutte buitenruimte te creëren. Dit project combineert functionaliteit met esthetiek, waardoor je pergola niet alleen bescherming biedt tegen de zon, maar ook een stijlvolle natuurlijke look krijgt. Hier is een gedetailleerde handleiding om dit project zelf te realiseren.

Benodigdheden:

 • Rietmatten: Zorg ervoor dat je voldoende rietmatten hebt om het volledige pergola-plafond te bedekken.
 • Spijkers of schroeven: Voor het bevestigen van de rietmatten aan de pergola.
 • Hamer of schroevendraaier: Afhankelijk van of je spijkers of schroeven gebruikt.

Stappen:

 1. Meten van de Pergola: Begin met het opmeten van de afmetingen van je pergola-plafond. Dit zorgt ervoor dat je weet hoeveel rietmatten je nodig hebt en hoe ze moeten worden gesneden of aangepast.
 2. Rietmatten Voorbereiden: Snijd de rietmatten op maat volgens de afmetingen van je pergola. Het is belangrijk om nauwkeurig te werken voor een nette en uniforme uitstraling.
 3. Bevestigen van de Rietmatten: Begin aan de ene kant van de pergola en werk naar de andere kant toe. Gebruik spijkers of schroeven om de rietmatten vast te maken aan de bovenkant van de pergola. Zorg ervoor dat de matten stevig vastzitten en goed verdeeld zijn over de hele structuur.
 4. Afwerking: Controleer na het bevestigen van alle matten of deze overal goed vastzitten. Maak eventuele aanpassingen voor een gelijkmatige en veilige bevestiging.

Tips voor Succes:

 • Stabiliteit: Zorg ervoor dat de rietmatten stevig vastzitten om te voorkomen dat ze loskomen bij wind of regen.
 • Weersbestendigheid: Overweeg het behandelen van de rietmatten met een weerbestendige lak of spray om de levensduur te verlengen, vooral als de pergola blootgesteld wordt aan diverse weersomstandigheden.
 • Onderhoud: Hoewel rietmatten weinig onderhoud vereisen, is het goed om ze regelmatig te inspecteren en schoon te maken van bladeren en ander natuurlijk afval.

Dit project is niet alleen praktisch door de schaduw die het biedt, maar het voegt ook een aantrekkelijke rustieke charme toe aan je buitenruimte. Een rietmat plafond kan je pergola omtoveren tot een idyllisch toevluchtsoord in je eigen tuin, perfect voor ontspanning of om te genieten van tijd met vrienden en familie.

Sfeervolle Lampenkappen Maken met Rietmatten

Het maken van sfeervolle lampenkappen met rietmatten is een unieke manier om een warme, natuurlijke sfeer aan je interieur toe te voegen. Dit project is ideaal voor iedereen die van een beetje knutselen houdt en zijn of haar leefruimte wil verrijken met een persoonlijk en stijlvol accent. Hier volgt een gedetailleerde handleiding.

Benodigdheden:

 • Rietmatten: Zorg dat je genoeg materiaal hebt voor de grootte van de lampenkap die je wilt maken.
 • Sterke lijm: Geschikt voor het verbinden van riet met het frame van de lampenkap.
 • Oude of nieuwe lampenkap frames: Dit zal de basisstructuur vormen voor je nieuwe lampenkap.

Stappen:

 1. Selecteer en Bereid de Rietmat voor: Kies een rietmat die qua textuur en kleur bij je interieur past. Snijd de rietmat op maat zodat deze het frame van de lampenkap volledig kan bedekken.
 2. Lijm de Rietmat op het Frame: Breng een gelijkmatige laag lijm aan op het frame van de lampenkap. Plaats vervolgens de rietmat voorzichtig over het frame en zorg ervoor dat het goed hecht. Laat de lijm drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Afwerking: Zodra de lijm volledig droog is, bevestig je de lampenkap op een lamp naar keuze. Zorg ervoor dat de lampenkap stevig vastzit.

Tips voor Succes:

 • Grootte en Vorm: Houd rekening met de grootte en vorm van de lampenkap. Rietmatten zijn flexibel, maar kunnen beter geschikt zijn voor bepaalde vormen van lampenkappen.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat de gebruikte lijm hittebestendig is en dat de rietmat voldoende afstand houdt van de lichtbron om oververhitting te voorkomen.
 • Creativiteit: Experimenteer met verschillende texturen en weefpatronen van rietmatten om een unieke lampenkap te creëren. Je kunt ook kleur toevoegen door de rietmatten vooraf te verven of te spuiten.

Deze zelfgemaakte lampenkappen zijn niet alleen functioneel, maar ook een gespreksonderwerp en voegen een handgemaakte charme toe aan je ruimte. Of je nu een rustieke, bohemien, of moderne stijl prefereert, een lampenkap van riet kan prachtig worden geïntegreerd in je interieurontwerp.

Rietmat Kamerscherm Maken

Het maken van een kamerscherm met rietmatten is een fantastische manier om een ruimte te scheiden en tegelijkertijd een natuurlijk en esthetisch element toe te voegen. Dit project is ideaal voor het creëren van privacy in een gedeelde ruimte of het toevoegen van een decoratief accent aan je interieur. Hieronder vind je een gedetailleerde handleiding om dit project zelf aan te pakken.

Benodigdheden:

 • Rietmatten: Zorg dat ze groot genoeg zijn voor de gewenste grootte van je roomdivider.
 • Houten of metalen frame: Dit zal de basisstructuur van je divider vormen.
 • Spijkers, schroeven of tie-wraps: Afhankelijk van je frame en voorkeur voor bevestiging.

Stappen:

 1. Frame Voorbereiden: Als je geen kant-en-klaar frame hebt, kun je er zelf een maken van hout of metaal. Zorg ervoor dat het frame stevig is en de juiste afmetingen heeft voor de ruimte waar je het kamerscherm wilt plaatsen.
 2. Rietmat Op Maat Snijden: Meet de afmetingen van je frame en snijd de rietmat zo dat deze iets groter is dan het frame. Dit maakt het makkelijker om de mat te bevestigen en zorgt voor een nette afwerking.
 3. Bevestig de Rietmat aan het Frame: Gebruik spijkers, schroeven of tie-wraps om de rietmat aan het frame te bevestigen. Zorg ervoor dat de mat strak en gelijkmatig is bevestigd voor een professionele uitstraling.
 4. Afwerking: Zodra de rietmat stevig vastzit aan het frame, plaats je de divider in de gewenste ruimte. Als je frame geen eigen standaard heeft, zorg dan voor een stabiele ondersteuning.

Tips voor Succes:

 • Stabiliteit: Afhankelijk van de grootte en het design van je rieten kamerscherm, zorg ervoor dat deze goed in balans is en niet gemakkelijk kan omvallen.
 • Aanpassing aan Interieur: Overweeg de stijl en kleur van je interieur bij het kiezen van de rietmat. Sommige matten kunnen natuurlijker of ruwer zijn, wat invloed heeft op de algehele uitstraling.
 • Multifunctioneel Gebruik: Naast het zijn van een ruimteverdeler, kan de rietmat divider ook dienen als achtergrond voor planten, boekenplank of als kunstwerk.

Een rietmat kamerscherm is een praktische en aantrekkelijke oplossing voor het scheiden van ruimtes. Het project biedt veel ruimte voor creativiteit en kan worden aangepast aan verschillende maten en stijlen van ruimtes. Met een beetje inspanning en creativiteit kun je een unieke en functionele toevoeging aan je interieur maken.

Bent u niet zo creatief? Dan kan u natuurlijk ook een prachtig bamboe kamerscherm aankopen in onze webshop.

Rietmatten voor Zonnewering

Benodigdheden:

 • Rietmatten: Kies matten van een geschikte maat en dichtheid voor de gewenste schaduw.
 • Bevestigingsmaterialen: Dit kan variëren van touwen en haken tot schroeven en beugels, afhankelijk van waar je de zonwering wilt installeren.
 • Meetgereedschap: Een rolmaat of liniaal om de juiste maten te bepalen.
 • Snijgereedschap: Een scherp mes of schaar voor het op maat snijden van de rietmatten.

Stappen:

 1. Plannen en Meten: Bepaal eerst waar je de rietmatten zonwering wilt plaatsen. Meet het gebied nauwkeurig op om te bepalen hoeveel rietmat je nodig hebt.
 2. Rietmat Op Maat Snijden: Snijd de rietmat op de gewenste grootte. Zorg ervoor dat de randen netjes en recht zijn voor een verzorgde uitstraling.
 3. Bevestigingspunten Voorbereiden: Afhankelijk van de locatie (zoals een pergola, balkonreling of tussen palen), bepaal je de bevestigingspunten. Zorg ervoor dat deze punten stevig en stabiel zijn.
 4. Bevestigen van de Rietmat: Hang de rietmat op en bevestig deze aan de voorbereide punten. Gebruik touwen, haken, schroeven of beugels om de mat stevig vast te zetten.
 5. Afwerking en Aanpassing: Controleer of de rietmat stevig vastzit en goed functioneert als zonwering. Pas zo nodig de positie aan voor optimale schaduw.

Tips voor Succes:

 • Duurzaamheid: Behandel de rietmat met een UV-bestendige spray of lak om de levensduur te verlengen en bescherming tegen de zon te verbeteren.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat de rietmat stevig bevestigd is en niet los kan komen bij wind.
 • Onderhoud: Controleer de rietmat regelmatig op slijtage en reinig indien nodig met een zachte borstel en water.

Dit project is niet alleen praktisch voor het blokkeren van direct zonlicht, maar voegt ook een natuurlijk en rustiek element toe aan je buitenruimte. Het kan een aangename schaduwrijke plek creëren, perfect voor het genieten van de buitenlucht tijdens warme dagen.

Deze projecten zijn niet alleen leuk om te doen, maar dragen ook bij aan een natuurlijke en warme sfeer in je huis of tuin. Met rietmatten kun je eindeloos variëren en experimenteren, dus laat je creativiteit de vrije loop!

Bent u geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid en duurzaamheid van bamboe? Wilt u meer weten of bent u klaar om uw eigen bamboeconstructieproject te starten? Vraag een offerte aan of kom bij ons op bezoek om de mogelijkheden te bespreken. Bij Bamboe België zijn we trots op onze expertise en staan we klaar om u te helpen bij elke stap van uw bouwreis.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen en vul dit formulier in. Of contacteer ons telefonisch via +32 (0)496 125 019. Of stuur even een mailtje naar info@bamboebelgie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populair: