Bamboe Schutting maken met Bamboe Schermen! DIY

Een bamboe schutting van bamboe schermen is een unieke en milieuvriendelijke oplossing als u op zoek bent naar een nieuwe tuinafscheiding? Bij Bamboe België bieden we hoogwaardige bamboe schermen die niet alleen uw tuin verfraaien, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Waarom Kiezen voor een Bamboe Schutting

Bamboe schuttingen winnen snel aan populariteit, en dat is niet zonder reden. Bamboe is een uiterst duurzaam en ecologisch materiaal. Het groeit snel, vereist weinig water en geen pesticiden, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor traditionele houten schuttingen. Daarnaast is bamboe sterk en weerbestendig, wat zorgt voor een lange levensduur van uw schutting.

De Voordelen van Bamboe Schermen

Bamboe schermen bieden een reeks unieke voordelen die ze onderscheiden van traditionele schuttingmaterialen zoals hout of metaal. Hier zijn enkele van de meest significante voordelen:

 1. Milieuvriendelijkheid: Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld, wat het een hernieuwbare en duurzame bron maakt. In tegenstelling tot bomen, die decennia nodig hebben om te groeien, kan bamboe in slechts een paar jaar tijd tot volle wasdom komen. Dit maakt bamboe een ecologisch verantwoorde keuze.
 2. Sterkte en Duurzaamheid: Bamboe is niet alleen mooi, maar ook uitzonderlijk sterk. Het heeft de kracht en de duurzaamheid die vergelijkbaar is met veel traditionele houtsoorten, waardoor het bestand is tegen slijtage en weersinvloeden. Dit maakt bamboe schermen een langetermijnoplossing voor uw tuin.
 3. Esthetische Veelzijdigheid: Bamboe heeft een natuurlijke, rustieke uitstraling die warmte en exotische schoonheid aan uw tuin toevoegt. Het kan naadloos worden geïntegreerd in zowel moderne als traditionele tuinontwerpen. Bovendien kan bamboe in verschillende kleuren en afwerkingen worden behandeld om aan diverse stijlvoorkeuren te voldoen.
 4. Lichtgewicht en Eenvoudige Installatie: Bamboe schermen zijn relatief licht in vergelijking met andere schuttingmaterialen, wat de installatie vergemakkelijkt. Dit betekent dat u mogelijk de schutting zelf kunt installeren, wat tijd en geld bespaart.
 5. Onderhoudsgemak: Bamboe vereist weinig onderhoud. Een regelmatige reiniging en af en toe een behandeling met een geschikte olie of lak om het tegen vocht te beschermen, is voldoende om uw bamboe schutting jarenlang in goede staat te houden.
 6. Privacy en Geluidsisolatie: Bamboe schermen bieden een uitstekende privacy. De compactheid en hoogte van de schermen kunnen gemakkelijk worden aangepast om de gewenste mate van afscheiding en geluidsisolatie te bieden.
 7. Kostenbesparend: In vergelijking met sommige andere schuttingmaterialen kan bamboe een kosteneffectievere optie zijn, vooral gezien de lange levensduur en lage onderhoudskosten.

Door deze voordelen zijn bamboe schermen een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een stijlvolle, duurzame en praktische oplossing voor tuinafscheiding.

Bamboe Schutting bouwen met Bamboe Schermen – Stappenplan

Het installeren van een bamboe schutting is eenvoudiger dan u denkt. Volg dit stappenplan voor een vlotte installatie:

Voorbereiding Plaatsen Bamboe Schutting

De voorbereiding voor het plaatsen van een bamboe schutting met bamboe schermen is cruciaal voor een soepel en succesvol installatieproces. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg van de voorbereidingsstappen:

 1. Planning en Ontwerp:
  • Meet nauwkeurig de lengte van het gebied waar u de bamboe schutting wilt plaatsen. Dit helpt bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid materialen.
  • Bepaal het ontwerp en de stijl van de bamboe schermen. Overweeg verschillende hoogtes en patronen die passen bij de esthetiek van uw tuin.
 2. Materialen en Gereedschappen Verzamelen:
  • Zorg dat u voldoende bamboe schermen en ondersteunende palen heeft voor de lengte van de schutting.
  • Voorzie in schroeven, metalen beugels of bindmaterialen voor het bevestigen van de schermen aan de palen.
  • Bereid gereedschappen voor zoals een boormachine, zaag, meetlint, waterpas, schroevendraaier en eventueel een grondboor voor het plaatsen van de palen.
 3. De Locatie Voorbereiden:
  • Zorg ervoor dat het gebied waar de schutting komt vrij is van onkruid, stenen en andere obstakels.
  • Het is belangrijk dat de grond waarop de schutting geplaatst wordt vlak en stabiel is.
  • Gebruik touw of spuitverf om de lijn waar de schutting komt duidelijk te markeren.
 4. Juridische en Praktische Overwegingen:
  • Controleer of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een schutting in uw gebied.
  • Het is goed om ook uw buren te informeren over uw plannen, vooral als de schutting op of nabij de erfgrens komt.
 5. Grondwerk voor Palen:
  • Afhankelijk van de hoogte en het type schutting, graaf gaten voor de steunpalen. De diepte en breedte van deze gaten zijn afhankelijk van de grootte van de palen en de lokale bodemgesteldheid.

Plaatsen van Palen voor uw Schutting

Het correct plaatsen van de palen is een essentiële stap bij het installeren van een bamboe schutting met bamboe schermen. Deze palen vormen de basis waarop de schermen worden bevestigd en zijn cruciaal voor de stabiliteit en duurzaamheid van de schutting. Hier zijn de belangrijkste stappen en overwegingen:

Stap 1: Markeren van de Locatie

 • Bepaal waar de palen moeten komen. Dit wordt typisch gedaan door de afstand tussen de schermen te meten en deze afstand gelijkmatig over de geplande schuttinglengte te verdelen.
 • Gebruik touw en grondverf of paaltjes om de exacte locaties te markeren waar de palen moeten komen.

Stap 2: Graven van Gaten

 • De diepte van de gaten hangt af van de hoogte van de schutting en lokale weersomstandigheden. Als algemene regel geldt dat ongeveer 1/3 van de paallengte in de grond moet zitten. Voor een standaardschutting van 1,8 meter, zou dit betekenen dat het gat ongeveer 60 cm diep moet zijn.
 • De breedte moet groot genoeg zijn om de paal te accommoderen en ruimte te bieden voor stabiliserend materiaal, zoals beton.

Stap 3: Plaatsen van de Palen

 • Kies palen die bestand zijn tegen vocht en rot, zoals drukbehandeld hout of metaal. Bamboe palen kunnen ook worden gebruikt, maar ze moeten worden behandeld voor buitengebruik.
 • Plaats de paal in het gat. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de paal perfect verticaal staat.

Stap 4: Stabiliseren van de Palen

 • Voor extra stabiliteit kunt u beton rond de basis van elke paal gieten. Zorg ervoor dat het beton volledig is uitgehard voordat u verdergaat met de installatie.
 • In sommige gevallen kunt u kiezen voor het stevig aandrukken van aarde of het gebruik van een stabiliserend grindmengsel rond de palen.

Stap 5: Bevestiging van de Schermen

 • Nadat de palen zijn geplaatst en gestabiliseerd, kunt u de bamboe schermen bevestigen. Dit kan met schroeven of speciale beugels die zorgen voor een stevige verbinding tussen de schermen en de palen.

Belangrijke Overwegingen

 • Zorg ervoor dat er rond de palen een goede afwatering is om waterophoping en rot te voorkomen.
 • Houd rekening met de breedte van uw bamboe schermen bij het bepalen van de afstand tussen de palen.
 • Zorg voor nauwkeurige metingen en gebruik veiligheidsuitrusting tijdens het graven en plaatsen van de palen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, zorgt u voor een stevige en duurzame basis voor uw bamboe schutting, wat bijdraagt aan de algehele kwaliteit en levensduur van uw tuinafscheiding.

Uw Bamboe Schermen Bevestigen

De bevestiging van bamboe schermen aan de palen is een cruciale stap in het proces van het bouwen van een bamboe schutting. Deze fase vereist zorgvuldigheid om te zorgen voor een stevige en esthetisch aantrekkelijke schutting. Hier zijn de belangrijkste stappen en tips voor het effectief bevestigen van bamboe schermen:

Voorbereiding

 • Zorg dat alle bamboe schermen, palen, en bevestigingsmaterialen (zoals schroeven, U-beugels, of binddraad) aanwezig zijn en in goede staat verkeren.
 • Houd gereedschappen zoals een boormachine, schroevendraaier, en wellicht een zaag bij de hand voor eventuele aanpassingen.

Bevestigingsmethoden

Er zijn meerdere methoden om bamboe schermen te bevestigen:

 1. Schroeven:
  • Gebruik roestvrijstalen of gegalvaniseerde schroeven voor duurzaamheid.
  • Boor voorzichtig gaten in de bamboe om splijten te voorkomen en schroef de schermen direct op de palen.
 2. U-beugels:
  • U-beugels zijn handig voor het bevestigen van de schermen aan de palen.
  • Plaats de U-beugels over de boven-, midden- en onderkant van het bamboe scherm en bevestig ze aan de palen.
 3. Binddraad of Touw:
  • Voor een meer natuurlijke look kunt u kiezen voor binddraad of touw.
  • Wikkel het draad of touw meerdere keren rond zowel het scherm als de paal en knoop het stevig vast.

Stappen voor Bevestiging

 1. Plaats het bamboe scherm tegen de paal en zorg ervoor dat het recht en op de gewenste hoogte is.
 2. Afhankelijk van de gekozen methode, bevestig het scherm aan de paal. Begin bovenaan en werk naar beneden.
 3. Controleer na bevestiging of het scherm stevig vastzit en niet wiebelt.
 4. Herhaal dit proces voor elk scherm langs de hele lengte van de schutting.

Belangrijke Tips

 • Zorg ervoor dat alle schermen op een gelijkmatige afstand van de grond zijn bevestigd voor een uniform uiterlijk.
 • Wees voorzichtig bij het boren om te voorkomen dat het bamboe splijt.
 • Houd rekening met uitzetting en krimp door weersinvloeden; laat enige ruimte tussen de schermen en palen om dit op te vangen.

Door deze stappen te volgen, zorgt u voor een sterke en aantrekkelijke bamboe schutting die een natuurlijke en elegante uitstraling aan uw tuin geeft en jarenlang mee kan gaan.

De Afwerking van uw Bamboe Schutting

De afwerking van een bamboe schutting met bamboe schermen is een essentiële stap die bijdraagt aan zowel de esthetiek als de duurzaamheid van de schutting. Een goede afwerking beschermt het bamboe tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur. Hier zijn de belangrijkste aspecten en stappen voor een effectieve afwerking:

1. Reiniging van de Bamboe

 • Voordat u begint met de afwerking, is het belangrijk om de bamboe schermen grondig te reinigen. Verwijder stof, vuil en eventuele sporen van schimmel of algen.
 • Gebruik een zachte borstel en een milde zeepoplossing voor de reiniging. Spoel daarna af met water en laat het volledig drogen.

2. Behandeling tegen Schimmel en Insecten

 • Breng een anti-schimmel middel aan om de bamboe te beschermen tegen schimmelgroei.
 • Overweeg ook het gebruik van een insectenwerend middel, vooral als bamboe schermen in een insectgevoelige omgeving worden geplaatst.

3. UV-Bescherming en Waterdichting

 • Om de bamboe te beschermen tegen verkleuring door de zon, kunt u een UV-beschermende lak of beits aanbrengen.
 • Gebruik een waterdichte sealer om het bamboe te beschermen tegen vocht en regen. Dit helpt om kromtrekken, barsten of rotten te voorkomen.

4. Aanbrengen van de Afwerking

 • Breng de gekozen afwerkingsproducten gelijkmatig aan met een kwast of roller. Zorg ervoor dat alle oppervlakken goed bedekt zijn.
 • Overweeg het aanbrengen van meerdere dunne lagen voor een betere bescherming, met voldoende droogtijd tussen de lagen.

5. Jaarlijks Onderhoud

 • Controleer de bamboe schutting jaarlijks op tekenen van slijtage of schade.
 • Afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van de afwerking, moet u mogelijk elke paar jaar de afwerkingslaag herhalen om de bescherming te behouden.

6. Esthetische Overwegingen

 • Kies een afwerkingskleur die past bij de stijl van uw tuin en huis. Transparante afwerkingen laten de natuurlijke schoonheid van het bamboe zien, terwijl gekleurde beitsen of lakken een persoonlijk tintje kunnen geven.

Door deze stappen te volgen, verzekert u zich van een bamboe schutting die niet alleen mooi is, maar ook bestand is tegen de elementen en vele jaren mee zal gaan. Regelmatig onderhoud en zorgvuldige afwerking zijn de sleutels tot het behoud van de kwaliteit en uitstraling van uw bamboe schutting.

Conclusie en Extra Service van Bamboe België

Een bamboe schutting is een prachtige, duurzame en praktische toevoeging aan uw tuin. Bij Bamboe België begrijpen we dat niet iedereen de tijd of middelen heeft voor de installatie. Daarom bieden we ook een professionele plaatsingsdienst. Ons ervaren team kan uw bamboe schutting binnen één dag plaatsen, zodat u snel kunt genieten van uw nieuwe, stijlvolle tuinafscheiding.

Bent u geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid en duurzaamheid van bamboe? Wilt u meer weten of bent u klaar om uw eigen bamboeconstructieproject te starten? Vraag een offerte aan of kom bij ons op bezoek om de mogelijkheden te bespreken. Bij Bamboe België zijn we trots op onze expertise en staan we klaar om u te helpen bij elke stap van uw bouwreis.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen en vul dit formulier in. Of contacteer ons telefonisch via +32 (0)496 125 019. Of stuur even een mailtje naar info@bamboebelgie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meest populair: