In dit artikel delen wij de 5 belangrijkste redenen waarom wij geloven dat bamboe het duurzame hout van de toekomst is.
Wij geloven in bamboe omdat het een ongelooflijk duurzaam materiaal is om te gebruiken in de bouwsector; een sector die verantwoordelijk is voor 39% van de totale koolstofuitstoot. Bovendien draagt bamboe bij tot de ontwikkeling van een circulaire economie, een systeem dat de negatieve impact van de mens op het milieu vermindert en mogelijk terugdraait. Bamboe heeft het potentieel om een belangrijke hulpbron te zijn voor de 21e eeuw, als we leren er het beste van te maken.
In dit artikel gaan we in op de 5 gebieden die van bamboe een duurzaam materiaal maken om mee te bouwen. Deze omvatten:
- Koolstofopslag
- Landregeneratie
- Ondersteunt landelijke gemeenschappen
- Snelle groei
- Verhouding sterkte/gewicht
Koolstofopslag
Bamboe wordt vaak verward met een boom, terwijl het eigenlijk gras is. Omdat het gras is, kan het beter koolstof opslaan dan de meeste boomsoorten. Bamboe heeft een lager “totaal ecosysteem koolstof” dan bossen, maar een die vergelijkbaar is met boomplantages. Intensief beheer van bamboeklompen kan hun totale koolstofopslagcapaciteit verhogen. Het oogsten van bamboe voor “duurzame producten” compenseert ook de behoefte aan koolstofintensieve materialen.
Bamboe kan 50 ton CO2 per hectare per jaar vastleggen. Dit betekent dat elke hectare bamboe die in de wereld wordt geplant jaarlijks 50 ton CO2 kan opnemen. Om dit in perspectief te plaatsen: voor dezelfde oppervlakte hout kan bamboe 3 keer zoveel CO2 uit de atmosfeer halen. Nu de uitstoot van broeikasgassen in een alarmerend tempo toeneemt, is bamboe een waardevol instrument om deze gebeurtenis te helpen verzachten.
Ten slotte kan bamboe, wanneer het in de bouw wordt gebruikt, als koolstofput fungeren door meer koolstof te absorberen dan er tijdens de bouw vrijkomt. Helaas zijn er momenteel geen duidelijke internationale normen voor de erkenning van bamboe als koolstofcompensatie.
Herstel van land
Een andere waardevolle eigenschap van bamboe is zijn vermogen om aangetast land te herstellen, vooral in tropische en subtropische klimaten. De belangrijkste reden hiervoor is dat bamboe grote hoeveelheden water kan vasthouden. Een enkele bamboestruik kan gedurende 6 tot 9 maanden (de lengte van het droge seizoen) 5000 liter water vasthouden en afgeven aan de omringende vegetatie. Dit geeft bamboe de cruciale mogelijkheid om het land te helpen herstellen van ontbossing en aantasting.
Ondersteunt landelijke gemeenschappen
Op bamboe gebaseerde regeneratieve agrobosbouwsystemen kunnen worden opgezet om boeren, vrouwen en hele gemeenschappen te versterken. Voor het beheer van een bamboe groep is een dorp nodig. Het vergt veel handwerk en aandacht om bamboe te oogsten en te verwerken. Dit kan echter zeer voordelig zijn voor een plattelandsgemeenschap. Het duurzame beheer van een bamboestruik garandeert een levensonderhoud en een inkomen voor generaties, waardoor een gemeenschap kan gedijen en een duurzaam economisch systeem ontstaat voor de komende jaren.
Bamboe groeit zeer snel
Bamboe groeit sneller dan enig ander houtproduct. Terwijl een boom 30-50 jaar nodig heeft om te groeien voordat hij klaar is om geoogst te worden tot hout dat geschikt is voor de bouw, kan een enkele bamboescheut in één dag tot een meter groeien en in slechts 3-4 jaar volgroeid zijn. Eén enkele bamboestruik biedt u generaties lang een hernieuwbaar alternatief voor hout. Na het zaaien hoeft u slechts te wachten tot de klomp zich heeft gevestigd, waarschijnlijk 5-10 jaar, voordat u uw materiaal jaarlijks kunt oogsten. Het gezonde beheer van een bamboestruik helpt de bamboe om te groeien en te gedijen en het jaarlijks oogsten van de volwassen palen schept ruimte voor nieuwe scheuten om uit te groeien tot gezonde palen.
Verhouding sterkte/gewicht
Voor de bouw is er geen ander materiaal zoals dit. Bamboe heeft van nature een betere verhouding tussen gewicht en sterkte dan staal. Dit betekent dat hoewel bamboe zeer licht is door zijn holle profiel, het ook ongelooflijk sterk is voor zijn gewicht. Hierdoor kunnen we lichte maar sterke gebouwen maken met een minimale ecologische voetafdruk.
Bamboe blijft een duurzaam hout voor de toekomst
Ondanks dit alles is het belangrijk te onthouden dat bamboe alleen duurzaam is als het op de juiste manier wordt geplant en geoogst. Bamboe moet worden geplant als onderdeel van een regeneratief en divers landbeheer en bossysteem in plaats van een monocultuursysteem. Het is het beste om bamboe te planten op aangetast land omdat het daar goed gedijt, het is niet nodig om vruchtbare grond te kappen om bamboe te planten! Het is ook belangrijk te weten welke bamboesoorten op uw locatie groeien, voor uw context. Ten slotte is het belangrijk om samen te werken met de lokale gemeenschappen en hen in staat te stellen bamboe te verbouwen en zorg te dragen voor op bamboe gebaseerde bossystemen.
Wil je graag meer ontdekken over de mogelijkheden met bamboe? Bekijk dan zeker ook even onze website www.bamboebelgie.be