Bamboe parketvloeren: Wat zijn de voordelen en hoe te onderhouden?

Bamboe parketvloeren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als alternatief voor traditionele houten vloeren. Dit komt door de talloze voordelen die bamboevloeren bieden, zowel op het gebied van duurzaamheid als esthetiek.

Een bamboe parketvloer heeft de volgende voordelen:

 1. Duurzaamheid: Bamboe is een sterk en hard materiaal, wat het bijzonder geschikt maakt voor vloeren.
 2. Milieuvriendelijk: Bamboe groeit snel en is een snel hernieuwbare grondstof, wat het een milieuvriendelijker alternatief maakt dan hardhouten vloeren.
 3. Eenvoudig te onderhouden: Bamboe parketvloeren zijn gemakkelijk schoon te houden en vereisen weinig onderhoud.
 4. Natuurlijk uiterlijk: Bamboe heeft een natuurlijke, warme uitstraling die zorgt voor een gezellige en huiselijke sfeer in een woning.
 5. Verschillende kleuren en afwerkingen: Bamboe parketvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor er voor iedere stijl en smaak een geschikte optie beschikbaar is.

Duurzaamheid

Bamboe is een snelgroeiende grassoort die na slechts 3-5 jaar volgroeid is, in tegenstelling tot hardhout dat tientallen jaren nodig heeft om volgroeid te zijn. Bovendien groeien bamboeplanten sneller dan de snelheid waarmee ze worden geoogst, waardoor de productie van bamboevloeren milieuvriendelijker is dan die van houten vloeren.

Esthetiek

Bamboevloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, afwerkingen en dessins, waardoor er voor elk interieur een geschikte bamboevloer te vinden is. Daarnaast is bamboe mooi gevlamd en heeft het een warme uitstraling, wat bijdraagt aan de gezelligheid in huis.

Onderhoud

Bamboevloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn resistent tegen krassen en stoten, en kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden met een vochtige doek. Daarnaast zijn bamboevloeren waterbestendig, wat ze geschikt maakt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Om een bamboe parketvloer in goede staat te houden, volg je de volgende stappen voor het onderhoud:

 1. Regelmatig stofzuigen of vegen: Het verwijderen van stof en vuil is de eerste stap in het onderhoud van een bamboe parketvloer. Dit voorkomt krassen en beschadiging van de vloer.
 2. Vochtig dweilen: Gebruik een vochtige doek om de vloer schoon te maken en bescherm hem tegen vocht.
 3. Voorkom direct zonlicht: Bamboe parketvloeren kunnen verkleuren door direct zonlicht, dus zet gordijnen of jaloezieën op om dit te voorkomen.
 4. Plaats matjes en tapijten: Zet matjes en tapijten op plaatsen waar veel beweging plaatsvindt, zoals bij de deur en de keuken, om krassen en slijtage te voorkomen.
 5. Gebruik een vloerbeschermer: Gebruik een vloerbeschermer onder meubels om krassen en beschadiging te voorkomen.
 6. Breng periodiek een vernislaag aan: Vernis biedt extra bescherming en verlengt de levensduur van de vloer. Vernis de vloer ongeveer elke drie jaar.

Wat kost een bamboe parketvloer?

Hoewel bamboevloeren soms duurder zijn dan traditionele houten vloeren, is het de investering waard vanwege de duurzaamheid en lange levensduur. Bovendien is bamboe een natuurlijk product, wat betekent dat je er jarenlang plezier van kunt hebben zonder dat het aan kwaliteit verliest.

In conclusie, bamboevloeren bieden tal van voordelen voor degenen die op zoek zijn naar een duurzame en esthetische vloeroptie voor hun huis. Of je nu op zoek bent naar een harde en slijtvaste vloer voor de woonkamer of een waterbestendige vloer voor de badkamer, bamboe is de perfecte keuze.

Hoe moet ik bamboe parketvloer plaatsen?

Er zijn een aantal stappen die u moet volgen om een bamboe parketvloer te plaatsen:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u de vloer wilt leggen schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele oude vloerbedekking en repareer oneffenheden in de ondergrond.
 2. Uitlijnen: Leg de eerste planken op een rechte lijn, waarbij u ze op een bepaalde afstand van de muur plaatst om uitbreiding te vergemakkelijken.
 3. Verlijmen: Gebruik parketlijm om de planken op de ondergrond te verlijmen. Werk vanuit de midden van de kamer naar de randen.
 4. Lijmen en bevestigen: Verlijm en bevestig elke volgende plank op dezelfde manier, zorgend dat u de voegen van de planken voldoende op elkaar aanpast en lijmt.
 5. Afwerken: Gebruik een afwerkprofiel om de randen van de vloer af te werken en om de overgang tussen de vloer en andere oppervlakken, zoals deurkozijnen en plinten, mooi af te dichten.

Het is belangrijk om precies te werk te gaan en ervoor te zorgen dat alle planken stevig zijn bevestigd om te voorkomen dat de vloer gaan wiebelen of loskomen. Het is aanbevolen om professionele hulp in te schakelen als u niet vertrouwd bent met het plaatsen van parketvloeren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meest populair: