Zelf parketvloer leggen met ons handige stappenplan! – DIY

Een prachtige, natuurlijke parketvloer kan een vleugje elegantie en exotisme aan je huis toevoegen. Bij Bamboe België bieden we kwalitatieve bamboe parketvloeren aan die niet alleen mooi zijn, maar ook ecologisch verantwoord. Ben je een doe-het-zelver en klaar voor een nieuw project? Hier is een eenvoudige gids om je te helpen je eigen bamboe parketvloer te leggen!

Benodigdheden om zelf je parketvloer te leggen:

 • Bamboe parketplanken
 • Ondervloer
 • Meetlint
 • Potlood
 • Verstekzaag
 • Lijm (voor zwevende vloeren)
 • Hamer
 • Slagblok
 • Voegmateriaal
 • Afstandhouders
 • Vochtbarrière (indien nodig)

Stap 1: Voorbereiding om zelf uw parket te leggen

Bereid de kamer voor door alle meubels te verwijderen en de vloer schoon, droog en vlak te maken. Controleer de vochtigheid van de ondergrond en plaats indien nodig een vochtbarrière.

Inspecteer de Ondergrond: Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog, en vlak is. Verwijder oude vloerbedekking, spijkers, schroeven, en andere uitstekende delen. Controleer op hobbels of deuken en vul deze indien nodig op.

Controleer de Vochtigheid: Het is essentieel om het vochtgehalte van de ondergrond te controleren, omdat te veel vocht de bamboe kan doen uitzetten of krimpen. Gebruik een vochtmeter om het vochtgehalte te meten. Als het te hoog is, moet je mogelijk een vochtbarrière aanbrengen.

Plaatsen van een Vochtbarrière: Als de ondergrond een hoog vochtgehalte heeft, overweeg dan om een polyethyleen vochtbarrière te plaatsen om vochtschade aan de bamboevloer te voorkomen.

Leggen van de Ondervloer: Nadat de ondergrond is voorbereid en een vochtbarrière is aangebracht indien nodig, kan de ondervloer worden geplaatst. Een goede ondervloer kan helpen om geluid te verminderen en kleine oneffenheden in de ondergrond te compenseren. Leg de ondervloer in de richting tegenovergesteld aan die van de bamboe planken.

Acclimatisatie van de Bamboe Planken: Laat de bamboe planken enkele dagen in de ruimte acclimatiseren voordat je ze installeert, om ze te laten wennen aan de temperatuur en vochtigheid van de kamer.

Plan en Ontwerp: Meet de ruimte nauwkeurig en maak een eenvoudig plan om te bepalen hoe de planken zullen worden gelegd. Dit helpt om problemen tijdens de installatie te vermijden.

Door de tijd te nemen om de ondergrond goed voor te bereiden en te plannen hoe de vloer zal worden gelegd, kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en zorgen voor een soepelere installatie van je nieuwe bamboe parketvloer.

Stap 2: Ondervloer voor uw parket leggen

de ondervloer is een cruciaal onderdeel van het leggen van een vloer omdat het als een kussen tussen de ondergrond en de bamboe parketvloer werkt. Hier is meer detail over stap 2: het leggen van de ondervloer.

Keuze van Ondervloer: Kies een geschikte ondervloer. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, zoals foam, rubber, en kurk. De keuze van de ondervloer kan afhangen van het type bamboe vloer en de specifieke behoeften van de ruimte, zoals geluiddemping en vochtbestendigheid.

Uitrollen van de Ondervloer: Begin in een hoek van de ruimte en rol de ondervloer uit. Zorg ervoor dat de ondervloer plat en glad ligt zonder rimpels of bobbels. Indien nodig, snijd de ondervloer op maat met een scherp mes of een schaar.

Overlappen en Vastmaken: Als de ondervloer in banen komt, zorg dan dat deze elkaar overlappen en gebruik tape om de naden te verzegelen. Dit helpt om een vochtbarrière te creëren en zorgt ervoor dat de ondervloer tijdens de installatie niet verschuift.

Afstand tot de Muur: Houd een kleine afstand tussen de ondervloer en de muur om mogelijke uitzetting van de bamboe planken te accommoderen.

Egaliseren: De ondervloer kan kleine oneffenheden in de ondergrond egaliseren, maar voor grotere oneffenheden of hoogteverschillen in de ondergrond, gebruik je best een egaliseermiddel.

Inspectie: Voordat je begint met het leggen van de bamboe planken, controleer je best de ondervloer op uitstekende delen, zoals nagels of schroeven, en verwijder deze.

Milieuaspecten: Kies, indien mogelijk, voor een ecologisch verantwoorde ondervloer die geen schadelijke stoffen uitstoot en recyclebaar is.

Belang van een Goede Ondervloer:

Een goede ondervloer is niet alleen essentieel om oneffenheden op te vangen en voor comfort onder de voeten, maar het dient ook als een extra beschermlaag tegen vocht vanuit de ondergrond. Het kiezen van de juiste ondervloer en het correct installeren ervan is essentieel voor de levensduur en prestatie van je bamboe parketvloer.

Stap 3: Meten en Uitlijnen van uw Ruimte

Meet de ruimte en bereken hoeveel bamboe planken je nodig hebt. Zorg ervoor dat de planken in een rechte lijn liggen en vermijd smalle stroken aan de randen van de ruimte.

Berekening van de Benodigde Hoeveelheid Planken: Meet de lengte en breedte van de ruimte om de totale oppervlakte te berekenen. Bereken hoeveel bamboe planken je nodig hebt door de totale oppervlakte te delen door de oppervlakte van één plank. Zorg voor extra planken om fouten en snijverlies te compenseren.

Strategische Planning: Plan waar je gaat beginnen en eindigen met het leggen van de planken. Probeer smalle stroken aan de randen van de kamer te vermijden, omdat deze minder stabiel zijn en er niet mooi uitzien. Indien mogelijk, leg de planken loodrecht op de richting van het invallend licht en parallel aan de langste muur.

Uitlijning: Gebruik een krijtlijn of laser om een rechte lijn te trekken waarlangs je de eerste rij planken legt. Zorg ervoor dat de eerste rij perfect recht is, omdat deze als gids voor de volgende rijen dient.

Droog Passen: Leg enkele rijen planken uit zonder ze te bevestigen om een idee te krijgen van hoe de vloer eruit zal zien en om eventuele aanpassingen te maken voordat je begint met installeren. Controleer de uitlijning van de planken en pas zo nodig aan.

Mixen van Planken: Open meerdere dozen met planken en mix ze om een meer gevarieerd en natuurlijk uiterlijk te krijgen, gezien bamboe een natuurproduct is en er variaties in kleur en graan kunnen zijn.

Overweging van Uitzetting: Houd rekening met de uitzetting van de planken door een expansievoeg rond de omtrek van de kamer te laten. Deze voeg helpt om uitzetting en krimp van de bamboe planken op te vangen.

Markeringen: Markeer de plaatsen waar sneden nodig zijn en waar de planken zullen worden geplaatst.

Belang van Meten en Uitlijnen:

Accuraat meten en uitlijnen zijn fundamenteel om ervoor te zorgen dat de bamboe planken correct passen en recht liggen. Deze stap helpt ook om problemen te identificeren en te corrigeren voordat je de vloer installeert, wat tijd en materiaal kan besparen. Het zorgvuldig plannen van de layout kan leiden tot een professioneel ogende afwerking en een langdurige vloer.

Stap 4: Planken Leggen

Begin met het leggen van de planken vanuit een hoek. Gebruik afstandhouders om de juiste afstand tot de muur te behouden. Bevestig de planken aan elkaar met lijm of klik ze in elkaar, afhankelijk van het type bamboe vloer dat je hebt gekozen.

Startpunt: Begin met het leggen van de planken vanaf de langste muur van de kamer. De groefzijde van de plank zou naar de muur gericht moeten zijn.

Plaatsing van de Eerste Rij: Zorg ervoor dat de eerste rij planken perfect recht en goed uitgelijnd is. Gebruik afstandhouders om een expansievoeg te creëren tussen de planken en de muur.

Bevestiging van de Planken: Afhankelijk van het type bamboe planken, gebruik je een geschikte methode om ze te bevestigen, zoals lijmen, spijkeren, of klikken.

Staggering: Plaats de planken in een verspringend patroon om de naden tussen de planken te verspreiden. Dit zorgt voor een stabielere vloer en een meer esthetisch uiterlijk. b. Een veelgebruikte regel is om de naden minstens 30 cm uit elkaar te houden.

Snijden en Passen: Meet en snijd de planken waar nodig. Gebruik een handzaag of een elektrische zaag voor nauwkeurige sneden. Zorg ervoor dat je de planken correct uitmeet om verspilling van materiaal te voorkomen.

Laatste Rij: De laatste rij planken moet mogelijk op maat gesneden worden om te passen. Houd rekening met de expansievoeg bij het snijden van de laatste rij planken.

Installatie van Overgangsstrips: Na het leggen van de planken, installeer je de overgangsstrips op plaatsen waar de bamboevloer aansluit op een andere vloertype, zoals bij deuropeningen.

Controle: Loop de vloer na om te zorgen dat alle planken goed vastzitten en dat er geen openingen zijn. Controleer op eventuele beschadigingen en vervang beschadigde planken indien nodig.

Afwerking: Na het leggen van de planken, verwijder je de afstandhouders en installeer je de plinten om de expansievoegen te bedekken en een afgewerkte look te geven.

Belang van Nauwkeurig Planken Leggen:

Een zorgvuldige plaatsing van elke plank is essentieel om een ​​vloer van hoge kwaliteit te creëren die er goed uitziet en lang meegaat. Fouten tijdens dit proces kunnen leiden tot problemen zoals kromtrekken, kraken, en ongelijke vloeren, dus het is cruciaal om elke stap zorgvuldig uit te voeren.

Stap 5: Zagen van de Parketvloer

Gebruik de verstekzaag om planken op maat te zagen waar nodig. Zorg ervoor dat de zaagsnedes zuiver en recht zijn.

Veiligheid Eerst: Draag altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsbril, gehoorbescherming, en handschoenen bij het zagen van planken. Zorg ervoor dat de plank stevig is vastgeklemd en dat je werkomgeving veilig en georganiseerd is.

Juiste Gereedschap: Gebruik een scherpe handzaag of een goed onderhouden elektrische zaag, zoals een afkortzaag of een cirkelzaag, om nauwkeurige en schone sneden te maken.

Meten en Markeringslijnen: Meet de plaats waar de snede moet komen zeer zorgvuldig en markeer de snijlijn met een potlood. Gebruik een liniaal of een rechte rand om ervoor te zorgen dat de markering recht is.

Testsnede: Voer indien mogelijk een testsnede uit op een reststuk om zeker te zijn van de nauwkeurigheid en de kwaliteit van de snede. Pas de zaaginstellingen aan indien nodig.

Fijne Afwerking: Zaag langzaam en met gelijkmatige druk om splinteren van het bamboemateriaal te verminderen. Gebruik indien nodig een fijngetande zaag of stel het zaagblad in op een lagere snelheid.

Afmeting Controleren: Na het zagen, controleer de afmeting van de plank om ervoor te zorgen dat hij past voordat je hem installeert.

Afvalbeheer: Verzamel en verwijder zaagsel en afvalmateriaal veilig en milieuvriendelijk. Overweeg het recyclen van zaagafval waar mogelijk.

Aandachtspunten:

Het nauwkeurig zagen van de planken is cruciaal voor het uiterlijk en de stabiliteit van de vloer. Het is essentieel om de tijd te nemen om nauwkeurige metingen en markeringen te maken en om zorgvuldig te zagen om een ​​professioneel en duurzaam resultaat te bereiken. Fouten of onnauwkeurige sneden kunnen resulteren in gaten, scheef liggende planken, en uiteindelijk een onprofessioneel uiterlijk en potentiële schade aan de vloer.

Stap 6: Afwerking van uw Parketvloer

Verwijder de afstandhouders en vul de randen met voegmateriaal. Laat de lijm, indien gebruikt, voldoende drogen voordat je meubels terugplaatst.

Reiniging: Verwijder alle afstandhouders die tijdens de installatie zijn gebruikt. Veeg of stofzuig de vloer grondig om stof, vuil en zaagsel te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen spijkers of andere scherpe voorwerpen uit de vloer steken.

Plinten en Profielen: Installeer plinten langs de randen van de kamer om de expansievoegen te bedekken en om een afgewerkte, professionele look te geven. Indien nodig, plaats overgangsprofielen op plaatsen waar de bamboevloer aansluit op andere vloertypen.

Afwerking en Bescherming: Breng een geschikte afwerklaag aan op de bamboevloer om deze te beschermen tegen slijtage, krassen, en vocht. Volg de instructies van de fabrikant bij het kiezen en aanbrengen van de afwerklaag. Laat de afwerklaag volledig drogen voordat je meubels plaatst en de ruimte in gebruik neemt.

Meubelbescherming: Plaats vilten pads onder de poten van meubels om krassen op de vloer te voorkomen. Overweeg het gebruik van vloermatten bij de ingangen om zand en vuil buiten te houden.

Onderhoud: Onderhoud de bamboevloer regelmatig door deze te stofzuigen en schoon te maken met een geschikt reinigingsmiddel. Vermijd het gebruik van overmatig water en agressieve schoonmaakmiddelen bij het reinigen van de vloer. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om de levensduur van de vloer te verlengen.

Waarom is een goede afwerking belangrijk?

Een goede afwerking is niet alleen esthetisch aantrekkelijk maar dient ook als een beschermlaag die de levensduur van de bamboevloer verlengt. Het beschermt de vloer tegen dagelijkse slijtage, voorkomt krassen en deuken, en behoudt de natuurlijke schoonheid en integriteit van het bamboe. Regelmatig en juist onderhoud zorgt ervoor dat de bamboevloer er jarenlang goed uit blijft zien en goed functioneert.

Voordelen van Bamboe Parketvloeren

1. Duurzaamheid:

Bamboe staat bekend om zijn buitengewone sterkte en hardheid, vaak meer dan traditionele hardhoutsoorten zoals eik en esdoorn. Deze duurzaamheid maakt bamboe bestand tegen schade en slijtage, wat resulteert in een langere levensduur van de vloer, zelfs in gebieden met hoge voetverkeer.

2. Ecologisch Verantwoord:

Bamboe is een gras en kan in enkele jaren volgroeid zijn, terwijl traditioneel hardhout decennia nodig heeft om te groeien. Dit maakt bamboe een uiterst hernieuwbare en ecologisch verantwoorde bron. Door te kiezen voor bamboevloeren help je bij te dragen aan de vermindering van ontbossing en de bescherming van biodiversiteit en ecosystemen.

3. Elegantie en Stijl:

Bamboevloeren brengen een sfeer van elegantie, warmte, en stijl in elke ruimte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren, en afwerkingen, waardoor ze gemakkelijk aangepast kunnen worden aan verschillende interieurontwerpen en -stijlen. De unieke textuur en graan van bamboe kunnen een verfijnd en modern accent aan een kamer toevoegen.

4. Onderhoud:

Bamboevloeren zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Ze hebben geen speciale reinigingsproducten nodig, een eenvoudige bezem of stofzuiger en een vochtige doek of mop zijn voldoende om de vloer schoon te houden. Dankzij de vlekbestendige aard van bamboe zijn morsingen ook gemakkelijk te verwijderen, waardoor de vloer er langer nieuw en fris blijft uitzien.

5. Waarde:

De installatie van bamboevloeren is een investering die de waarde van je woning kan verhogen. Potentiële kopers waarderen de esthetiek, duurzaamheid, en ecologische voordelen van bamboevloeren, en zijn vaak bereid om meer te betalen voor woningen die deze functies hebben. Daarnaast kan de lange levensduur en het lage onderhoud van bamboe helpen om op de lange termijn geld te besparen.

Bamboe parketvloeren zijn niet alleen een duurzame en ecologisch verantwoorde keuze maar bieden ook een elegantie en stijl die de uitstraling van elke ruimte kunnen verbeteren. De gemakkelijke onderhoud en de potentie om de waarde van je woning te verhogen maken bamboe een uitstekende keuze voor vloerbedekking.

Conclusie:

Het zelf leggen van een bamboe parketvloer kan een lonend project zijn dat niet alleen je leefruimte verbetert, maar ook bijdraagt aan een groenere planeet. Bij Bamboe België staan we klaar om je te voorzien van kwalitatieve bamboe vloerproducten en advies. Ontdek vandaag nog onze collectie en begin aan je volgende doe-het-zelf project!

Bamboe parketvloeren zijn niet alleen een duurzame en ecologisch verantwoorde keuze maar bieden ook een elegantie en stijl die de uitstraling van elke ruimte kunnen verbeteren. De gemakkelijke onderhoud en de potentie om de waarde van je woning te verhogen maken bamboe een uitstekende keuze voor vloerbedekking.

Bij Bamboe België zijn we gepassioneerd over alles wat met bamboe te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar bamboe schermen, matten, palen of andere bamboe producten, wij staan klaar om je te helpen. Geniet van het verfraaien van je tuin met dit prachtige, duurzame materiaal!

Wilt u een schutting, pergola, overkapping of ander grootschalig project met bamboe door ons laten plaatsen, neem dan eenvoudig en snel contact met ons op via bijhorend formulier.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen en vul dit formulier in. Of contacteer ons telefonisch via +32 (0)496 125 019. Of stuur even een mailtje naar info@bamboebelgie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meest populair: