Help de natuur en compenseer jouw CO2-uitstoot met

BAMBOO CREDITS

CO2-compensatie wordt vaak uitgedrukt in credits, waarbij je met één credit een deel van jouw CO2-uitstoot kan compenseren. Bamboo Credits werken op een vergelijkbare manier, maar worden uitgedrukt per vierkante meter. Elke vierkante meter staat voor een reductie van 105,5 kg CO2. Dit komt doordat we deze vierkante meters gebruiken om bamboe te planten en te laten groeien, en we kunnen berekenen hoeveel CO2 deze bamboe over de jaren zal opnemen, wat resulteert in 105,5 kg CO2-reductie per vierkante meter.

Bamboo credits - foto

Waarom Bamboo Credits?

In landen gelegen rond de evenaar is het vaak een uitdaging om een goed inkomen te verwerven. Lokale boeren kunnen dit echter wel bekomen door deel te nemen aan ontbossing voor het verkrijgen van (hard)hout. Spijtig genoeg wordt het grootste deel van de gekapte regenwoudgebieden niet opnieuw aangeplant. Bovendien worden talloze tropische regenwouden vervangen door commerciële gewassen, zoals soja en palmolie. Dit heeft een negatieve impact op de biodiversiteit en resulteert in vernietiging van de lokale flora en fauna. Door het planten van bamboe met behulp van Bamboo Credits, kunnen we herbebossen en lokale boeren een inkomen verschaffen.

Overigens doe je met Bamboo Credits meer dan alleen CO2-compenseren. Deze andere voordelen zijn alleen moeilijk in een getal te vatten. Je draagt namelijk ook bij aan positieve leefomstandigheden voor de lokale bevolking en de flora en fauna van het gebied.

Compenseren met BAMBOO CREDITS

Het is voor iedereen mogelijk om deel te nemen aan CO2-compensatie. Hierbij kies je zelf hoeveel CO2 je wenst te compenseren. Bij Bamboo Import Europe is het eveneens mogelijk om je CO2-uitstoot te compenseren, maar dan uiteraard met behulp van bamboe.

Met fotosynthese haalt bamboe CO2 uit de lucht en laat zuurstof vrij. Bamboe produceert zo’n 40% meer zuurstof dan hout en neemt tot 35% meer CO2 op dan hout. Dat maakt bamboe beter voor CO2-compensatie dan hout.

In landen rond de evenaar is het vaak moeilijk om een goed inkomen te verdienen. Lokale boeren kunnen echter wel geld verdienen door mee te werken aan ontbossing voor het verkrijgen van (hard)hout. Helaas wordt het grootste deel van het gekapte regenwoud niet opnieuw aangeplant. Bovendien worden veel tropische regenwouden vervangen door commerciële gewassen zoals soja en palmolie. Dit is nadelig voor de biodiversiteit en vernietigt de lokale flora en fauna. Door bamboe te planten met behulp van Bamboo Credits, kunnen we het regenwoud herstellen en lokale boeren van inkomsten voorzien.

Bamboe is een belangrijk component van diverse biodiverse ecosystemen. Wereldwijd zijn er verschillende dieren die bamboe gebruiken als voedsel en schuilplaats. Een bekend voorbeeld is de reuzenpanda (uit China), maar ook de rode panda (China), berggorilla (Oeganda), halfmaki’s (Madagaskar), balemeerkat (Ethiopië) en roest winterkoninkjes (Zuid-Amerika). Naast deze dieren zijn er nog tal van andere dieren die baat hebben bij bamboe. Het planten van bamboe kan snel zorgen voor de juiste leefomstandigheden voor deze diersoorten.

Er bestaan 1.500 verschillende soorten bamboe, waarvan er 50 geschikt zijn als constructiemateriaal. Bamboe is een grassoort behorende tot de familie Gramineae en kan binnen een half jaar tot wel 30 meter hoog groeien. Bamboe heeft een omlooptijd van slechts zeven jaar tot volledige uitgroei, terwijl houtsoorten 30 jaar of langer nodig hebben. Ondanks de snelle groei heeft bamboe dezelfde hardhout eigenschappen als langzaam groeiend hardhout en produceert het ongeveer 40% meer zuurstof dan bomen.

Bij de oogst van bamboe worden alleen de volwassen stammen geoogst. De overige stammen krijgen de tijd om door te groeien tot ze ook volwassen zijn. Tijdens het oogsten wordt er rekening gehouden met de nieuwe groei. Bamboe hoeft dus niet opnieuw geplant te worden. Het kappen van bamboe is eigenlijk vergelijkbaar met het maaien van gras. Het wortelsysteem is het belangrijkste en door het kappen krijgen de jonge bamboescheuten het benodigde zonlicht om te groeien. Bovendien sterft bamboe van nature af na 9 tot 13 jaar. Door de bamboe te kappen, voorkomen we dat deze afsterft en de CO2 weer vrijkomt. Door te kappen slaan we dus eigenlijk voor langere tijd CO2 op en kunnen we extra CO2-compensatie bieden.

Bamboe reguleert de waterstanden van rivieren en beken en heeft weinig irrigatie nodig om te groeien. Dit komt doordat bamboe water opslaat in verschillende compartimenten in haar stam. Bamboe is ook uitermate geschikt voor het voorkomen van bodemdegradatie. Het kan helpen bij het verminderen van aardverschuivingen en erosie, maar ook groeien op vervuilde grond waar metalen in zitten. Moso bamboe is hierin bijzonder geschikt. Het kan groeien op gebieden met veel grondverontreiniging en de zuiverende werking van de bamboewortels zal op den duur de grond weer herstellen.

MET DEZE BIJDRAGE PLANTEN WIJ 1M² BAMBOE

Jij compenseert 105,5 kilo CO2.

Contacteer ons

Heeft u vragen? Laat het ons even weten!